Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Csúcsra törő indexek

A nemzetközi pénz- és tőkepiacokon optimista hangulat uralkodott el a múlt héten. Itthon visszafogottak voltak a befektetők.

Rekord közelbe emelkedtek az európai tőzsdeindexek, dacára annak, hogy az Európai Központi Bank újabb és újabb kamatszigorítással próbálja megállítani az európai valutának a dollárral szembeni mélyrepülését. A londoni FTSE 100 index pénteken ez évi csúcsának közelében zárt, miközben a párizsi CAC első alkalommal lépte át a 6800 pontos határértéket, s a frankfurti DAX is 7300 pont fölé került.

Megközelítette ez évi januári értékét az amerikai technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq index is. Az amerikai részvényárak erősödése elsősorban annak köszönhető, hogy a múlt pénteken publikált amerikai foglalkoztatási adatok is az ország gazdaságának lassulására utalnak. Elemzői vélemények szerint sikeresnek bizonyult a Fed március óta alkalmazott kamatpolitikája: az amerikai jegybank szerepét betöltő intézménynek az emelésekkel sikerült elérnie a túl gyorsnak tartott gazdasági növekedés visszafogását, s párhuzamosan az inflációs veszély csökkentését. Egyre többen vélik úgy: további kamatnövelésekre egyelőre nem lesz szükség, s annak ellenére, hogy mind több tőzsdei cég ad ki profit warningot (a várakozásoktól elmaradó eredményre utaló közleményt), van esély arra, hogy a növekedés ütemének lassulása komolyabb megrázkódtatások nélkül menjen végbe.

Magyarországon az elmúlt héten valamelyest élénkült ugyan a forgalom, de a tőzsde továbbra sem hozott túl sok izgalmat a befektetőknek. A hétfőn publikált – a várakozásoknál jobb, elsősorban az idegenforgalmi bevételeknek köszönhetően 3 millió eurós szufficitet mutató – július havi folyó fizetési mérleg lökést adott az árfolyamoknak, így hétfőn délben ismét 8500 pont fölött állt a Budapesti Értéktőzsde indexe. Az emelkedés elsősorban a Matáv-kurzus jelentős emelkedésének volt köszönhető, a részvény a közelmúltban elszenvedett mélyrepülés után ismét 1700 forint közelébe került. A papír drágulása valószínűleg nem független a Deutsche Telekom esés utáni árkorrekciójától.

Az elmúlt héten amúgy szűk sávban mozogtak a részvényárfolyamok. Jelentős nyereséget lehetett elérni a 3,5 százalékkal emelkedő Synergonnal, amelynek erősödését bizonyos nagy megrendelésekről keringő pletykák mozgatták. A hét vesztese a 7,2 százalékkal zuhanó TVK volt; 1-2 százalékkal csökkent a gyógyszergyári részvények, továbbá a BorsodChem és a Rába árfolyama is. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik