Gazdaság

KEVESEBB ANYAGBÓL – Környezetbarát lapka

Párhuzamosan a számítógépek, szórakoztató berendezések, telefonok, játékok szaporodásával, halmozódnak a világban az eldobott, megsemmisítésre ítélt elektronikus készülékek is. Nagy gond, hogy ezek legtöbb alkatrésze a környezetet erősen terhelő, nem ritkán mérgező anyagokból épül fel, amelyek újrafelhasználása, a különböző anyagféleségek (fémek, műanyagok) szétválasztása nehézkes és sokba kerül. Ezért ígéretes a drezdai egyetem kutatóinak munkája, akik az eddig használt áramköri alaplapokhoz képest jóval kevesebb anyagból rugalmas, környezetbarát, káros mellékterméket nem tartalmazó és újrahasznosítható lapkákat gyártanak.

Az új poliamid műanyag-fóliából készült hordozó természetesen ellátja a lapkák hagyományos feladatait. Tartalmazza a különböző csipeket, az áramköri elemeket és megfelelő vezetékezéssel összekapcsolja azokat. Nagy előnye, hogy a szimpla rögzítő és a villamos funkciók elválnak egymástól: a fóliára forrasztással rakják föl a processzort és az egyéb áramköri komponenseket, az összeköttetéseket pedig a fólia mindkét oldalára fölvitt mindössze 100-500 mikrométer (a milliméter ezredrésze) vastag rézhuzalok látják el; a csatlakozás furatait lézerrel lyukasztják ki. Az így elkészült lapka akár külön hordozóval, de anélkül, önmagában is fölragasztható a készülékekbe. Mivel a fólia csak egytized milliméter vastag, helyigénye igen szerény, tömege csupán 5 százaléka a hagyományos műanyag lapokénak. Az összes anyagmegtakarítás eléri a 80 százalékot is. A fóliát az elhasznált berendezésből igen egyszerű eltávolítani: csak le kell húzni a hordozólapról, vagy a rögzítésre szolgáló felületről.

Az Európai Unió már korábban kötelezte a számítástechnikai gyártókat, hogy vegyék vissza az elhasznált berendezéseiket; hasonló szabályozás van előkészületben az egyéb villamos és a mechanikus készülékekre is. Ezek újrahasznosítását csak a szupervékony poliamid fóliával és a hozzá hasonló újításokkal lehet megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik