Gazdaság

MICROSOFT – Európai eljárás

Európában sincs nyugta az odahaza éppen a kettédarabolásról szóló első fokú bírói döntés ellen fellebbező Microsoftnak. Az Európai Bizottság hivatalos eljárást indított az amerikai szoftvergyártó óriás ellen azzal a gyanúval, hogy a cég a személyi számítógépek operációs rendszereinek piacán élvezett domináns pozíciójával visszaélve tisztességtelen előnyökre akar szert tenni a szerverekhez való operációs rendszerek piacán is. Brüsszel immár másodszor nyit tüzet a Microsoftra: előzőleg februárban is indult egy vizsgálat, amely azt hivatott megállapítani, hogy a Windows 2000 nevű operációs rendszer mennyiben biztosít piaci dominanciát a vállalat számára. A bizottság szóvivője elképzelhetőnek nevezte, hogy a két eljárást összevonják.

Az új vizsgálat a Sun Micro-systems két évvel ezelőtt benyújtott panasza nyomán kezdődött, de ahhoz hasonló kifogásokat azóta más cégek is megfogalmaztak. A Microsofthoz eljuttatott 112 oldalas iratban a brüsszeli illetékesek főképp annak a gyanújuknak adnak hangot, hogy a társaság – az Európai Unió versenyszabályait megsértve – nem ad kellő információt a riválisoknak a Windowsról és az alatta futó alkalmazásokról, így a szerverekhez készített operációs rendszereket nem tudják összehangolni más gyártók a PC-szoftverekkel. A titkolódzásnak köszönhetően – állítják a panaszosok – a felhasználók akkor járnak jól, ha a hálózatra kötött PC-ken túl a szerverhez is Microsoft-terméket használnak, mert a rendszer elemei így működnek együtt optimálisan.

A Microsoftnál mindenesetre tagadják a vádakat, mondván: ők közzétesznek minden szükséges információt. Szerintük csak arról van szó, hogy a Sun technikai-üzleti titkokhoz akar hozzájutni. A vállalatnak most két hónapja van arra, hogy válaszoljon a bizottság felvetéseire; a brüsszeli elbírálás újabb hónapokat vesz majd igénybe. Ha az ítélet negatív lenne, Brüsszel kötelezheti a Microsoftot a nyíltabb információszolgáltatásra, illetve az éves árbevétel 10 százalékáig terjedő büntetést szabhat ki. A júniusban zárult pénzügyi évben a cég 23 milliárd dolláros árbevételt ért el, miközben a bizottság által eddig kirótt legnagyobb bírság 102 millió euró volt.

Elemzők többek közt amiatt tartják veszélyesnek az újabb jogi konfliktust, mert romló imázsával a Microsoftnak nem lesz könnyű megszereznie, illetve megtartania az új fejlesztésekhez szükséges szürkeállományt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik