Gazdaság

Mi is az a szcientológia?

Ellenzői szerint áltudományos módszerekre épülő, álvallási közösség. Az alapító atya, Lafayette Ronald Hubbard, az amerikai haditengerészet tisztje, sci-fi író, – a hívek szerint – polihisztor. Az egyház tanainak alapjait az 1950-es kiadású, “Dianetika, a mentális egészség modern tudománya” című művével rakta le.

Az általa ajánlott eljárás terápiaként történő alkalmazását – a felmerült orvosetikai kifogások miatt – az amerikai hatóságok betiltották. Ellenlépésként Hubbard 1954-ben megalapította a szcientológiai egyházat. A dianetikát ekkor “tudományos alapokon álló technológiával”, a szcientológiával egészítette ki. Hubbard állítólagos jelmondata, miszerint “ha meg akarsz gazdagodni, alapíts egyházat”, valósággá vált. Az alapító atya két legyet ütött vele egy csapásra: egyházként megszerezte a vallás- és lelkiismereti szabadság alkotmányos védelmét, valamint az adómentességet.

Az átlagosnál jobb képességű híveknek azt hirdeti: ők hivatottak a társadalom irányítására, az alacsonyabb képességűek elvárásaitól nem befolyásolt döntések meghozatalára. Erős függőségi viszonyt, kötelességtudatot alakítanak ki híveikben. Több ismertté vált eset mutatja, hogy a dianetika terapikus célú alkalmazása, a tanfolyamok és képzések egyre magasabb díjai családok széteséséhez, anyagi ellehetetlenüléséhez, vállalkozások pénzügyi helyzetének romlásához, azok felszámolásához vezettek. Tapasztalati tény, hogy a szcientológus szervezetek a befolyásuk alá vont, önálló akaratnyilvánításra, cselekvésre képtelen személyeket nem csak mentálisan, hanem egzisztenciálisan is tönkreteszik. Számos személy a birtokában lévő ingatlanokat jogszerűnek tűnő szerződésekkel, ajándékozásokkal átadta az egyháznak a kapott “szolgáltatások” fejében, s az is előfordult, hogy az eladósodás öngyilkossághoz vezetett.

Hubbard hálózatot épített ki, jellemzően hierarchikus, katonai rendszerű vezetéssel, híveit olyanok közül toborozva, akiknek a vallás előrejutást ígér. Terjeszkedésüket a legmodernebb üzleti-marketing módszerekkel koordinálják. A hálózat karitatív, bűnmegelőzési, oktatási alapítványokból, tanácsadó cégekből áll össze, amelyek között nagyon nehéz kimutatni a tényleges szcientológiai kapcsolatokat, több, látszólag független szerv játszik kulcsszerepet az egyház életében.

Az egyházat Amerikában és Dániában elismerik, de például Görögországban betiltották. Németországban ugyan nincs betiltva, de az alkotmányvédelmi hivatal ellenőrzése alatt áll, s Franciaországban is pereket nyertek ellenük. Egy tavaly őszi párizsi ítéletben például hat auditort ítéltek el csalásért és szélhámosságért, mivel bebizonyosodott: 1990-ig tíz személyt forgattak ki vagyonából, egyebek mellett 6 millió forintnak megfelelő frankos óradíjat számláztak a “lelki útmutatásért”. Legfontosabb terjeszkedési célpontjuk a gazdasági élet. Az egyház a politika irányába is terjeszkedik, politikusoktól, közéleti személyektől igényes kiadványokban kérnek támogatást. Külföldön John Travoltát, Tom Cruise-t, Nicole Kidmant, itthon pedig Beleznay Endrét, az RTL Klubon látható Csíííz szereplőjét nyerték meg ügyüknek. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik