Gazdaság

A nonprofit világa

A nonprofit szektor jelentős gazdasági erőt képvisel – ez az egyik fontos megállapítása annak a 22 országot felölelő felmérésnek, amelyet a Johns Hopkins University kutatói végeztek. Számításaik szerint ezekben az országokban a szektor évente 1100 ezer milliárd dollárnyi értéket termel, és 19 millió főállású alkalmazottat, valamint további 10,6 millió önkéntest foglalkoztat (részletek: www.jhu.edu/~cnp).

A szektor fejlettsége egyenes arányban áll az egyes országok állapotával: a nonprofit tevékenység Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a leghangsúlyosabb, Latin-Amerikában és Kelet-Európában kisebb arányt képvisel. Az egyes régiók közötti különbségek abban is megmutatkoznak, hogy miként állnak össze a nonprofit szektor bevételei. A 22 ország átlagában a tagdíjak és az egyéb kereskedelmi jövedelmek, vagyis a saját bevételek adják a teljes összeg 49 százalékát, az állami hozzájárulások a 40, a magánszemélyek és cégek adományai pedig a 11 százalékát. Míg azonban Nyugat-Európában a bevételek nagy része állami támogatásokból és a társadalombiztosítási alapokból származik, addig Kelet-Európában, Latin-Amerikában és furcsa módon az angolszász hagyományokat követő Egyesült Államokban, valamint Ausztráliában és Japánban a saját bevételek szerepe a legfontosabb.

Térségenként eltérő az is, hogy mely tevékenységek viszik a prímet: Nyugat-Európában a szociális munka a legjelentősebb “ágazat”, Kelet-Európában a kultúrához és a pihenéshez kötődik a szektor nagy része, a katolikus hagyományokkal bíró Latin-Amerikában az oktatás, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban és Izraelben pedig az egészségügy a főtevékenység. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik