Gazdaság

FED-ÜLÉS – Kivárnak

A várakozásoknak megfelelően az irányadó kamatláb változatlanul hagyásáról határozott az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC). A szokatlanul optimista hangú közlemény szerint a legutóbbi adatok arról tanúskodnak, hogy a kereslet bővülése kezd olyan szintre visszaállni, ami megfelel a gazdaság termelőképességének. A Fed számára a kamatdöntés meghozatalakor nagy súllyal esett a latba az a körülmény, hogy májusban a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékra emelkedett az előző havi 3,9 százalékról. A FOMC ülése után újabb adatok is igazolták, hogy a gazdaságban enyhül a túlfűtöttség. Májusban a személyi jövedelmek 0,4, a lakossági kiadások viszont csak 0,2 százalékkal nőttek, s ezzel immár harmadik hónapja nem érvényesül az a korábbi trend, hogy az amerikaiak többet költenek, mint amennyit keresnek.

Senki nem állítja természetesen, hogy az amerikai gazdaság immár egyértelműen lehűlőben van. A Fed-közlemény elismeri ugyan, hogy a termelékenység javulása miatt az inflációs nyomás a magas kereslet ellenére sem fenyegető, de hozzáteszi, hogy a gazdasági lassulásra utaló jelek még bizonytalanok és előzetes jellegűek. Elemzők szerint a Fed kivárásos álláspontra helyezkedett, föl akarván mérni, milyen eredménnyel járt az egy éve megkezdett monetáris szigorítási kurzus, melynek keretében összesen hatszor emelték az irányadó kamatot.

Közgazdász körökben több olyan tényezőt is látnak, amelyek szükségessé tehetik, hogy a következő, augusztusi ülésén a FOMC újra drágítsa a hiteleket. A Fed maximum 3,5-4,0 százalékos gazdasági növekedést tart elfogadhatónak, mondván: ennél gyorsabb bővülés óhatatlanul inflációs veszélyt rejt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik