Gazdaság

TANÁCSADÓI PIAC – Beintettek nekik

Létezik egy olyan kéz, az amerikai pénzügyi felügyeleté, amely még a világ vezető könyvvizsgáló és tanácsadó cégeinek is képes vezényelni, akár stratégiai kérdésekben is.

Épphogy elült a vihar a világ vezető tanácsiadó cégei körül, a piac már kezdett megbarátkozni az egyesüléssel létrejött PricewaterhouseCoopers (PwC) méreteivel, kezdte elfelejteni az Ernst & Young (E&Y) és a KPMG fúziójának meghiúsulását, amikor ismét az egész piacot felkavaró hírek kaptak szárnyra. Elsőként a világ vezető könyvvizsgáló társasága, a PwC jelentette be, hogy szolgáltatásait az év második felében két vagy több cégbe szervezi, egymástól független igazgatósággal és menedzsmenttel. Alig telt el két hét, s a menedzsment-tanácsadással és információtechnológiával foglalkozó francia cég, a Cap Gemini azzal lepte meg a világot, hogy az E&Y tanácsadói üzletágának beolvasztásával létrehozza a szakma egyik legnagyobb társaságát.

ELŐJELEK. A változások előjeleit már évek óta lehetett érzékelni, hiszen az öt nagy könyvvizsgáló társaság, a Big Five már réges-régen nem csak könyvvizsgálattal foglalkozik, hanem számos tanácsadói feladatot is elvállal. Ezt a könyvvizsgálói függetlenséget féltő szervezetek többször is kifogásolták. A nagy cégeknél az adóügyi, a jogi, az üzleti, a menedzsment, a pénzügyi, a humán erőforrás, valamint az információtechnológiai tanácsadás üzletágakból eredő bevétel mára jóval meghaladja a könyvvizsgálatból származó jövedelmeket. Gyakran már azt sem lehet tudni, hogy a könyvvizsgálati ügyfelek kértek tanácsadói szolgáltatásokat, vagy éppen fordítva, egy tanácsadás révén megszerzett ügyfél igényelte később az auditot is. Az is számtalanszor előfordult, hogy egy vállalat az ötöknek nem ugyanazt a tagját bízta meg könyvvizsgálattal, mint amelyikkel tanácsadásra szerződött.

Talán éppen az így eljáró ügyfél okoskodott a legjobban. Legalábbis ez derül ki abból a határozott fellépésből, amelyet a csak SEC-nek (Securities and Exchange Comisson) emlegetett, rettegett amerikai pénzügyi felügyeleti szerv tanúsított ez év elején. E hatóság vizsgálódásai nyomán arra a következtetésre jutott, hogy a nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégek több szempontból sem felelnek meg a szigorú könyvvizsgálói összeférhetetlenségi kritériumoknak. A PwC-nél lefolytatott SEC-kutakodás például több mint 8 ezer olyan esetet tárt fel, amikor a cég munkatársai és partnerei részvényekkel rendelkeztek olyan társaságokban, amelyeknek a PwC volt a könyvvizsgálója. Ez pedig nemcsak Amerikában, de Magyarországon is ellentmond a könyvvizsgáló társaságokra vonatkozó jogszabályoknak.

Az eset napfényre kerülését követően James Schiro, a PwC nemzetközi vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy ezután a könyvvizsgáló szakma alapjait képező szabályokra kell koncentrálni. Ezek közül pedig a leglényegesebb a könyvvizsgálói függetlenség. Bienert Gusztáv, a PwC budapesti irodájának vezérigazgatója azt is elmondta (Figyelő, 2000/8. szám), hogy a csoport már november óta foglalkozik a szervezet átalakításával, annál is inkább, mert a tanácsadó üzletágak előtt utat akarnak nyitni a tőkebevonáshoz. A PwC egyébként azt tervezi, hogy könyvvizsgálati és üzleti tanácsadó részlegét továbbra is egy cégben tartja, és ennek révén örökíti tovább a csoport – meglehetősen hosszúra sikeredett – nevét. A többi tevékenységet, így a menedzsment tanácsadást, az ügyviteli feladatok kihelyezését és a humán erőforrás gazdálkodást pedig ettől függetlenül, egy vagy két cégben viszi tovább. A nemzetközi sajtóban idézték Scott Hartzot, a PwC tanácsadói részlegének igazgatóját, aki szerint a tanácsadók végre fellélegezhetnek, s szabadon eleget tehetnek azon ügyfelek kérésének, akik elvárták tőlük, hogy tulajdoni részesedést szerezzenek a kliens cégekben. Elsősorban az e-businessel foglalkozó társaságok támasztanak ilyen elvárásokat.

A tanácsadói részleg leválasztásával lehetővé válik, hogy az évi 6 milliárd dollár bevétellel számoló üzletágba további tőkét lehessen bevonni, ami akár nyilvános tőzsdei kibocsátásból is származhat. Szakértők azt is tudni vélik, hogy számos információtechnológiai társaság is érdeklődik a PwC tanácsadói részlege iránt.

LEVÁLASZTANAK. Ugyancsak az amerikai pénzügyi felügyeleti szerv határozott fellépésével magyarázta döntését az E&Y, amikor bejelentette: leválasztja tanácsadó részlegét, s az egyesül a Cap Geminivel. Ez az eset különbözik a rivális PwC eljárásától, hiszen itt már megvan a partner, amely jó eséllyel pályázik az E&Y 12,5 milliárd dollárra becsült tanácsadó részlegére. Az ügylet keretében az E&Y eladja a 18 ezer munkatársat foglalkoztató és évi csaknem 3,5 milliárd dollár árbevételű üzletágát, a Cap Gemini pedig több mint 43 millió részvényt bocsát ki és értékesít a jövő év áprilisáig (a többi részletről még nem döntöttek). Az akció lezárását követően a világ vezető tanácsadó cége jöhet létre, több mint 58 ezer alkalmazottal és 8 milliárd dollárt meghaladó éves árbevétellel. Az egyesüléshez azonban – mint az annak idején a Price és a Coopers esetében már tapasztalhattuk – idő kell. Az E&Y partnereinek belegyezésére van szükség, az első körben Egyesült Államokból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Németországból, Franciaországból, Spanyolországból és Olaszországból, ezt követően pedig további 20 nemzeti társaságától.

Terták Ádám, az E&Y budapesti irodájának ügyvezető igazgatója szerint a piac kedvezően fogadta a két tanácsadó egyesülésének hírét, hiszen amíg a Cap Gemini Európában igen erős, addig az E&Y tanácsadói részlege Amerikában rendelkezik jelentős piaccal. Olyannyira, hogy a tanácsadói üzletág bevételének 60 százaléka a tengerentúlról származik.

A Cap Gemini a világ 21 országában 40 ezer munkatársával évi 4,3 milliárd dollár árbevételt realizál, üzleti- és informatikai tanácsadással, szoftver rendszerek kialakításával és üzemeltetésével foglalkozik. A budapesti iroda öt évvel ezelőtt projektirodaként indult, feladata – mint azt Johancsik Tibor kereskedelmi igazgató elmondta – a Matáv számlázási és ügyfélkezelési rendszerének kialakításában való alvállalkozói részvétel volt. A Cap Gemini egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy magyarországi projektirodáját társasággá alakítja. Ügyfélköre bővült az indulás óta (főbb megrendelői között tudhatja a Westelt, csakúgy mint a Pannon GSM-et). Johancsik Tibor úgy látja, mindkét cég számára előnyös lehet az egyesülés. A hosszú távú szerződések, az igazán nagy ügyletek a társaságok igazgató tanácsainak tárgyalótermeiben dőlnek el. Növekedést és szemléletváltást várnak a fúziótól, s azt, hogy mindez a magyar piacon is érezteti majd hatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik