Gazdaság

SYNERGON – Szárnyalóban

Február utolsó napjaiban több mint 35 százalékkal emelkedett a Synergon árfolyama. A várakozásoktól és bázisadatoktól egyaránt elmaradtak a társaság tavalyi eredményei, így az erősödést a technológiai szektor iránti nagyfokú érdeklődés, s a céggel kapcsolatos kedvező hírek ösztönözhették.

A társaság február 21-én hivatalosan bejelentette, hogy egy héttel korábban szerződést kötött az Államadósság Kezelő Központtal (ÁKK) rendszerintegrációs feladatok ellátására és az intézmény országos informatikai rendszerének támogatására. A közbeszerzési pályázaton elnyert szerződésből származó árbevétel azonban évente mindössze az 1999-es árbevétel 1-2 százalékát éri el. A Synergon vezetése pedig az idei évben a tavalyit 25-32 százalékkal meghaladó árbevételre számít, amihez szerintük árbevétel-arányosan 7-8 százalékos adózott eredmény társulna, szemben a tavalyi 5 százalékkal.

Úgy tűnik, a Synergon vezetőinek sikerült meggyőzni a külföldi befektetőket a high-tech szektorban nem is túl ambiciózusnak számító tervek teljesíthetőségéről a múlt heti road show-n. A befektetői érdeklődést fokozhatták a technológiai szektort a pesti parketten szinte még egyedül reprezentáló társaság akvizíciós tervei is. Az idei cél a regionális jelenlét megteremtése, amelyre első lépésben Horvátországban vagy Romániában, esetleg Szlovákiában kerülhet sor.

A kiugró árfolyam-emelkedés megfigyelők szerint éppen az utóbbi piacon tapasztalható technológiai hossznak köszönhető. A lengyel tőzsdén több technológiai papír is forog, amelyek árfolyama mostanság látványosan feljebb ment, s ennek hatására fordult a külföldi befektetők érdeklődése más országbeli technológiai részvények felé. A Graphisoft hazai tőzsdei bevezetése szintén a Synergonra irányíthatta a figyelmet. Mindezek ellenére a jelenlegi tervek teljesülésével és a február 28-i tőzsdei árfolyammal számolt 50 feletti P/E-érték elgondolkodtató. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik