Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Amerikához láncolva

A tengerentúli ijedtség gyorsan átragadt a magyar piacra. A hét elején újra négyszámjegyű BUX-érték világított a képernyőkön.

Hétfőn 200 pont feletti indexcsökkenés borzolta a kedélyeket a Budapesti Értéktőzsdén, az értékelések szerint a tengerentúlról induló korrekció következményeként. A hónapok óta csökkenő tendenciát mutató Dow Jones ugyanis még a múlt pénteken a 10 ezer pontos lélektani határ alá esett, miután tovább erősödtek a már szokásosnak mondható kamatemelési félelmek. Keddre azután a hétfő délutáni pozitív amerikai korrekcióra is reagált a magyar piac: napközben nőtt az index, és újra átlépte a tízezer pontos értéket. Mivel az előző hét a lassú lemorzsolódás jegyében telt, a részvények árfolyama a múlt heti adatokhoz képest 3-4 százalékkal mérséklődött.

Az áresésből – nem meglepő módon – azok a részvények vették ki leginkább a részüket, amelyekből az elmúlt időszakban a legtöbbet vásároltak a külföldi befektetők. Ilyen papír például a BorsodChemé, mely társaság vezetője épp a napokban jelentette be, hogy nagyon jó első félévet várnak. A korrekció mégis bekövetkezett, mutatván: óvatosabbá váltak a meghatározó vásárlók, s néhányan profitrealizáló eladásokba kezdtek. Nem sikerült fényesen az elmúlt hét más meghatározó részvényeknek sem. Nem lendített az árfolyamokon az sem, hogy a fontosabb cégek közül a Mol, a Matáv és a Richter kellemes meglepetést okozott. A Richter árfolyama hétfőn 18 ezer forint alá csökkent, a Mol ugyanakkor az 5 ezer forintos szint alá csúszott. Hasonlóan a többi sztárrészvényhez, az OTP ára is csökkent, méghozzá 8 százalékkal.

A Matáv azonban továbbra is a 2400 forint feletti sávban mozog. A távközlési papír árfolyama feltehetően azért nem esett, mert a napokban született meg a versenyhivatali jóváhagyás arról, hogy a társaság megvásárolhatja a Westel 900 Rt. teljes részvénycsomagját.

Az utóbbi hetekben a két magyar “high-tech” papír vágtába kezdett. A tőkeemelésre váró Antenna Hungária, folytatva a múlt heti szárnyalását, már a 9 ezer forintos árszintet is túllépte, és a nem túl biztató tavalyi eredmények dacára 4 ezer forint fölé nőtt a Synergon árfolyama is.

Lapzártakor érkezett a hír, hogy a Pannonplast és a TVK nem tudott megegyezni a TVK műanyag üzletágának megvásárlásáról. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik