Gazdaság

BIZTOSÍTÓI RANGSOR – Stabil gyarapodás

A díjbevételek gyors emelkedése és az árvízkárok hirtelen megugrása jegyében telt el a múlt év a biztosítási piacon. A sikerstratégiákban a befektetési életbiztosítások és az értékesítési hálózat fejlesztése játszott szerepet.

Igazán biztos pontnak a biztosítási piacon a résztvevő társaságok díjbevételének stabil növekedése mutatkozik. Ez a gyarapodás, amely tavaly megközelítően 300 milliárd forintot hozott a társaságok konyhájára, újfent nagyjából 10 százalékponttal haladta meg az infláció mértékét. Piaci jóslatok szerint mindez 2000-ben sem lesz másképp, s megint csak elsősorban az életbiztosításoknak köszönhetően.

Jóval kevésbé állandó jellemzője e piacnak az ott szereplő cégek száma. E tekintetben a növekedés az utóbbi esztendőkben persze igencsak lelassult – másfél tucatról az évek során immár lassan araszol felfelé a létszám -, a várakozásokkal ellentétben azonban tavaly sem volt nulla a változások szaldója. Egy cég, a Kódexpressz megjelenését jóelőre sejteni lehetett, és bár az ezzel elentétes folyamat is világos volt – a Providencia és a Generali összeolvadása 1999-re esett -, színre lépett még egy társaság, a Funeurópa. A Generali-Providencia létrejöttével a díjbevétel szempontjából korábban a 4. és 6. helyen állomásozó két társaság egycsapásra a második helyre tört előre, maga mögé utasítva az eladdig “ezüstérmes” ÁB-Aegont, és leszorítva a dobogóról a Nationale-Nederlandent. A biztosítók rangsorának máskülönben állandósulni látszó első felében az elmúlt esztendőben nem is történt más változás: csupán a fenti esemény hatására lépegettek a cégek a rangsorban egyet előre, illetve – az említett két társaság – hátra. S noha az élbolyt az idén sem veszélyeztetik majd az ifjabb cégek, némi átrendeződésre sor kerülhet. Lendülete előrelépésre predesztinálja például a Nationale-Nederlandent.

Jellemzőbb fejlemény az elmúlt évben a biztosítók eredményességének alakulása. Noha ezen adatokat a társaságok többsége egyelőre diszkréten kezeli, a tavalyi természeti csapások a nyereségeket feltehetően ugyancsak megkurtították. Nyilván azokét elsősorban, amelyek nagy lakossági vagyonbiztosítási, valamint mezőgazdasági biztosítási állománnyal rendelkeznek. Kifejezetten ilyen a Hungária, amely az elmúlt évihez képest éppen 30 százaléknyit vesztett adózás előtti eredményéből, bár annak összege persze még így is tetemes volt, 4,5 milliárd forintot tett ki. Csak elemi és tűzkárokra – ide tartozik a vagyonbiztosításokban az árvízkár is – az 1998. évihez képest több mint két és félszer annyit, 21 milliárdot fizettek ki együttesen a társaságok (Figyelő, 1999/8. szám).

Mindenesetre a Hungária nemigen panaszkodhat. Tavalyi díjbevétele – 87,3 milliárd forint – közel 30 százalékos piaci részesedést biztosít a számára, még ha ez 1-2 százalékponttal kevesebb is az előző évinél. Ami viszont már nyilván nem tölti el a céget elégedettséggel, az a kárkifizeté-sekből rá jutó rész aránya, amely meghaladja a szerződésállományának piaci részét.

Ugyanakkor a Generali- Providencia a díjbevételek piaci részesedést tekintve ugyan nem lépett előre – az egyesült cég egyébként tavaly mintegy 15 százalékos díjbevételnövekedést könyvelhetett el -, a kifizetett károk piaci aránya viszont nem csupán a korábbi cégek által elviselt károkénál magasabb, hanem meghaladja azt az arányt is, amit a társaság szerződésállománya kihasít a piacból.

Tavaly leginkább az ÁB-Aegon szorult vissza: nem csupán a második helyezését vesztette el, piaci részesedése abszolút mértékben is apadt, mégpedig 2-3 százalékpontnyit. A tavaly immár 120,2 milliárd forintosra dagadt életbiztosítási piacon ugyanakkor még mindig őrzi második helyezését a piac több mint egyharmadát uraló Nationale-Nederlanden mögött. Ezen a területen a Generali-Providencia még az OTP Garanciát sem előzte meg, és immáron stabilan ötödik a Hungária. Az a cég, amely a nem-életbiztosítások 177,3 milliárdos díjbevételű piacán messze az első, közel 44 százalékot uralva. Itt a sort a Generali-Providencia, az ÁB-Aegon, az OTP Garancia és az AXA Colonia folytatja – öten együtt a piac közel 92 százalékát tudhatják a magukénak.

Az élbolyt követően, kiváltképp pedig a lista második tizes felében a kép korántsem ilyen állandó. A rangsor évenkénti jelentős átrendeződését az ifjabb társaságok igen gyors fejlődési üteme generálja, s persze jócskán segíti, hogy ebben a körben a bevételek között nincs akkora különbség. A hirtelen előrébb ugrók közül kiemelendő az ABN Amro Mébit és a Winterthur.

Tavaly egyébként azok a biztosítók könyvelhettek el jobb eredményt, amelyek változtatásra adták a fejüket, és például az értékesítési hálózat fejlesztésébe invesztáltak. Nem csupán a saját ügynökök toborzása, képzése, felszerelése hálálta meg a ráfordításokat, de igazán a banki értékesítés eredményei is tavaly mutatkoztak meg. A nem-életbiztosításoknál kiváltképpen a gépjárművekre kötött szerződések gyarapodtak. Azt pedig, hogy mennyire eltérő taktikát folytattak a társaságok, jól jelzi, hogy növekedési ütemük – figyelembe véve persze, hogy a piac régebbi szereplői és az újabb indulók növekedési potenciálja önmagában is eltérő – széles skálán, 5 és 655 százalék között mozgott.

Mindemellett a múlt évnek voltak egyértelmű sikertermékei. További nagyszámú hívet toborzott magának a befektetéssel összekötött, úgynevezett unit-linked biztosítás, amelyek állománya tavaly kereken megduplázódott. Emellett pedig, úgy tűnik, hódító útra indult az először az AXA Colonia által forgalmazott építkezési előtakarékossági biztosítás, amelyet immár 7-8 társaság kínál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik