Gazdaság

JAPÁN BANKFÚZIÓ – Világelsőség

A globális pénzügyi szféra konszolidációjából eddig jobbára kimaradt japán bankrendszer a lehető leglátványosabb belépővel csatlakozott a megafúziók trendjéhez. A Dai-Ichi Kangyo Bank (DKB), a Fuji Bank és az Industrial Bank of Japan (IBJ) bejelentette, hogy a májusban megkezdett, s most lezárult tárgyalások eredményeképpen több lépcsőben megvalósuló egyesüléssel létrehozza a világ messze legnagyobb pénzintézetét. Az új bank mérlegfőösszege 1,3 billió dollár lesz, ami mellett szinte eltörpül az eddigi világelső, az amerikai Bankers Trustot tavaly felvásárló Deutsche Bank 735 milliárd dolláros mutatója.

A tokiói tőzsdén kitörő lelkesedéssel fogadott egyesülés keretében a bankok jövő őszig közös holdingtársaságot alakítanak, majd 2002 tavaszáig egyesítik végleg tevékenységüket. Az első öt év alatt a jelenleg 29 ezer fős teljes alkalmazotti létszám – nagyrészt nyugdíjazások révén – 6 ezerrel csökken, és megszűnik 150 bankfiók. Az egyesített pénzintézet nagysága – hangoztatták a három bank vezetői – lehetővé teszi majd, hogy hatékony befektetésekre vállalkozzon, és javítsa a kockázatkezelést. A fúzió jelentőségét növeli, hogy a japán pénzügyi szektor a dereguláció időszakában jár, vagyis a bankoknak egyre erősebben számolniuk kell a külföldi konkurenciával hazai pályán is.

A működés további javítása érdekében a trió évi 150 milliárd jent (1,34 milliárd dollárt) kíván fordítani információtechnológiai fejlesztésekre, azzal a kimondott céllal, hogy e szempontból is felvehesse a versenyt az amerikai bankokkal. A holdingcég első számú vezetője a DKB elnöke, Szugita Kacujuki lesz. A fúzió valóban nemzeti ügynek látszik Japánban, amit jól mutat, hogy Mijadzava Kiicsi pénzügyminiszter külön televíziós nyilatkozatban ecsetelte fontosságát.

A létrejövő bank az ágazat eddigi legnagyobbját, az 1996-ban ugyancsak egyesülés révén létrejött Bank of Tokyo-Mitsubishit szorítja ki a belföldi első helyről. Következő lépésként arra lehet számítani, hogy egyesül a Tokai és az Asashi; kettejük egyesített mérlegfőösszege 527 milliárd dollár, ami világviszonylatban a nyolcadik legnagyobb. A konszolidációs folyamatnak el kell még érnie ezenkívül a Sanwát és a Sakurát is, amelyekre nem csupán a nemzetközi versenyben, de belföldön is bukás vár, ha nem találnak partnereket a maguk számára.

Jangiszava Hakuo, a pénzügyi szektor újjáélesztésének koordinálására létrehozott kormánybizottság elnöke üdvözölte az egyesülést, s jelezte, hogy az állam minden jogi támogatást biztosítani fog a siker érdekében. Sürgette egyúttal, hogy további pénzintézetek csatlakozzanak a konszolidációs folyamathoz. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik