Gazdaság

ETIKAI BEFEKTETÉSEK – Jót s jól…

A vagyonkezelt portfólió kerek egytizede etikai befektetésnek számít az Egyesült Államokban. A társadalmi szempontokat is mérlegelő ügyfelek invesztíciói már két éve is meghaladták az egybillió dollárt.

Pénzügyi megfontolások mellett társadalmi szempontokat is ötvöz befektetései során az amerikai invesztorok jelentős hányada. Az úgynevezett etikai, avagy társadalmi felelősséggel bíró befektetések összege a legutóbbi – igaz, 1997-es – felmérés szerint meghaladja az 1185 milliárd dollárt (lásd grafikonunkat), ami azt jelenti, hogy minden tizedik vagyonkezelt dollár ilyen. Hogy mely befektetés felel meg a társadalmi felelősség kritériumának, azt bizonyos intézményeknél tudhatják meg az ügyfelek. Ma már mintegy 140 olyan befektetési alap működik a tengerentúlon, amely kifejezetten etikus portfóliót – és emellett igen jó hozamot – ígér. Ezekbe olyan papírokat, manapság többnyire részvényeket válogatnak össze, amelyekre az alapok társadalmi felelősségre specializált elemzői is rábólintanak. (A társadalmi felelősséggel bíró befektések megközelítéseiről lásd táblázatunkat a 43. oldalon.)

Etikai befektetéssel a fáma szerint – legalábbis az Egyesült Államokban – elsőként a kvékerek foglalkoztak, akik már a XVII. században szigorú irányokat szabtak pénzük folyásának. Semmi olyan üzletben nem vállaltak részt, aminek például köze lehetett háborúhoz vagy rabszolgakereskedelemhez. Mindeme megfontolások századunk hatvanas éveiben a vietnami háború nyomán nyertek a tengerentúlon újfent nagyobb hangsúlyt, majd újabb két évtized múltán a dél-afrikai rezsim elleni tiltakozásnak lett ez az egyik fegyvere. S bár az apartheid kimúlásával sokan a társadalmilag felelős befektetés “divatjának” is a végét jósolták, az az utóbbi öt év során egyre inkább tért hódít. Ahogy azt a Social Investment Forum két évente megjelenő helyzetjelentése rendre megjegyzi: az invesztíció ezen formája gyorsabban terjed, mint a hagyományos verzió. E portfóliók 1995 és 1997 között több mint megduplázódtak, miközben a tradicionálisan vagyonkezelt eszközök “csupán” mintegy 80 százalékkal bővültek.

Időközben az etikai befektetés fogalma is gazdagodott: a rossz, nem tetsző dolgok elkerülése mellett a pozitív, kívánatos jellemzők is felkerültek a befektetési döntéseknél figyelendő tényezők palettájára. Azaz ma nem csupán kizáró okok vannak – például drog- és fegyverkereskedelem, alkohol vagy dohány forgalmazása, szerencsejáték, súlyos környezetszennyezés, diszkriminatív foglalkoztatás -, hanem a vonzó tényezők is helyet kaptak. Ez utóbbiak közt a munkahely extra szolgáltatásai – a nyereség alkalmazottakkal való megosztásától a vállalati “szolgáltatások” családokra történő kiterjesztéséig (gyermekek napközbeni elhelyezése, időskorúakkal való törődés) -, a helyi közösség fejlesztése, a külső érintettek figyelembevétele (lakosság, civil szervezetek bevonása a vállalat irányításába), s még más hasonló szempontok is megtalálhatók.

Mindez azonban nem jelenti, hogy társadalmi felelőséggel bíró befektetés csak az lehet, amikor a valami iránt kifejezetten elkötelezett vállalkozásokhoz adják az ügyfelek a pénzüket. Azaz nem csupán olyan – a szakirodalom által alternatív kapitalistának nevezett – cégek jöhetnek szóba, mint amilyen például az Anita Roddick alapította Body Shop, vagy az Egyesült Államokban hasonlóan ismert Ben & Jerry’s. (Ez utóbbi Vermont államban – többek között a helyi tejgazdaságok fennmaradása érdekében – környékbeli, növekedési hormonnal nem kezelt szarvasmarhák tejét használta alapanyagul jégkrémeihez, és vállalt magára azóta is számos, a helyi közösségek építését és környezeti célokat szolgáló feladatokat.) Az etikai befektetések – többek hiedelmével ellentétben – tehát nem pusztán e társaságokat célozzák. Sőt, a tapasztalatok szerint, bár a portfóliókban nyilván ilyenek is akadnak, a leggyakoribb mégis a Nasdaq-részvények jelenléte (a Nasdaq a világon elsőként létrejött, 1971 óta működő elektronikus tőzsde). E befektetések között igen gyakran felmerülnek például a számítástechnikai társaságok nevei – így az Intelé, a Hewlett- Packardé, a Microsofté, a Compaqé -, vannak gyógyszergyártók, mint a Merck, és gyakori befeketés például a Johnson & Johnson is. Sokszor azonban a legáltalánosabb szempont, amiért is ezek a társaságok a társadalmi felelősséggel bíró portfóliókba bekerülhetnek, nem több, mint hogy a cégek alkalmazottaik kiválasztásában minden diszkriminációtól mentesen járnak el.

Ha már a hiedelmeknél tartunk, tipikus félreértés az is, hogy a társadalmi megfontolások a jövedelmezőség rovására mennek. Az elemzések azt mutatják, hogy az ilyen portfóliók teljesítménye felülmúlja a “normál” szerveződésűekét. Az úgynevezett Domini Social Index a Standard and Poor’s 500-as listáját igyekszik etikai megfontolásokkal is felvértezve átalakítani. Azaz a hitelminősítő rangsorából kivették mindazokat a cégeket, amelyek már a legelemibb etikai szűrőn sem mentek át – nem vonultak vissza az apartheiddel súlytott Dél-Afrikából. Bevettek viszont ugyanennyi olyan társaságot, amelyek kifejezetten erősek például termékeik minőségében, a kisebbségi társadalmi rétegek képviselőinek juttatott igazgatósági helyekben, és egyúttal gazdálkodási adataik is jók. A két lista alapján képzett részvényindexek összevetése több, egymástól eltérő időszakban is rendre az etikus cégek jövedelmezőségi fölényét mutatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik