Közélet

Szigorúbban büntetné a rabszolgatartást a Jobbik

police.hu
police.hu
Vasszigor kellene, mert mindig lesznek szerencsétlen sorsú áldozatokra leső „emberbőrbe bújt fenevadak”.

Egy nyírségi férfi hajléktalanokat dolgoztatott rabszolgaként. Szökési kísérleteiket keményen megtorolta. Kedden emberkereskedelem és kényszermunka minősített esete miatt végrehajtandó fegyházbüntetést indítványozott az ügyészség. Ander Balázs (Jobbik)  törvényjavaslatot nyújtott be az emberkereskedelem és kényszermunka büntetési tételének emelése érdekében. Az ellenzéki politikus javaslata indoklásában sokkoló ténynek nevezi, hogy a XXI. század elején – a baptista misszió óvatos becslései szerint – mintegy 36 ezer magyart tartanak rabszolgaságban az országban.

Minden vármegye érintett, de főként az Alföld délkeleti része fertőződött. A 15 ezres Szarvas városában például 150 főre – tehát az ottani lakosság 1 százalékára – becsülik az így fogva tartott emberek, a »csicskák« számát.

A jobbikos politikus szerint a döntéshozóknak kell lépniük, mert mindig lesznek szerencsétlen sorsú áldozatokra leső „emberbőrbe bújt fenevadak”, „bűnözőklánok”, „szociopata családok”. Ander Balázs felidézte annak az asszonynak az esetét, akinek holttestét nemrég találták meg aszódi gyerekek, majd kiderült, rabszolgatartói verhették agyon, Szerinte az ilyen gyalázatos esetek számának csökkentéséhez a szociális szféra megerősítése mellett arra is szükség van, hogy vasszigorral lépjenek fel a „csicskatartó” emberkereskedők ellen.

Tavaly ősszel egy rendőrségi konferencián a szakemberek egyike arról beszélt, hogy az áldozatok száma valójában nem ismert,

egy  becslés szerint Magyarországon 63 ezer olyan ember élhet, aki az emberkereskedelem áldozata,

a hivatalos statisztikák azonban ennél jóval kevesebbet mutatnak, noha a latencia ellenére egyre több a sikeres felderítés.

Kapcsolódó
Magyarország kisebb településein a rabszolgatartás olyan elfogadott, hogy a gyerekek is tudják az iskolában, kinek hány rabszolgája van
A Baptista Szeretetszolgálat programvezetője több mint tíz éve küzd az emberkereskedelem ellen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik