Gazdaság

ELEKTRONIKUS ADÓBEVALLÁS – Nadrágszíj plusz nadrágtartó

Ma még csak a legnagyobb fővárosi és pest megyei cégek kiváltsága, hogy elektronikusan is benyújthatják adóbevallásaikat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH), rövidesen azonban a vidéki vállalkozásoknak is lesz erre lehetőségük. Ráadásul nemcsak az általános forgalmi adót (áfa) tartalmazó, hanem valamennyi havi bevallást, s az önrevíziót is az információtovábbítás egyik legkorszerűbb módján lehet majd eljuttatni az adóhatósághoz. Magánszemélyek viszont egyelőre nem élvezhetik a technika ezen előnyeit.

Elektronikus adóbevallásra a világ fejlettebb országaiban már régóta módjuk van az adóalanyoknak, s a lehetőség bizonyos szűk vállalati körben már nálunk is működik. Mint Somodi Sándor, az APEH Fővárosi és Pest megyei Kiemelt Adózóinak Igazgatósága (Kaig) vezetője elmondta, 1997. augusztus 20-án indult be 7 vállalat tesztjével a bevallások on-line beadási rendszere, ma pedig – immár “élesben” – több mint 300 cég vesz benne részt, s számuk folyamatosan bővül. A cél az, hogy az adattovábbítás ezen módját használja a Kaighoz tartozó valamennyi ügyfél legkésőbb az év végéig, azt követően pedig a többi vidéki vállalkozásnak is legyen erre módja. Elektronikus bevallásra egyelőre még csak az áfa esetében van lehetőség, de a célok között szerepel, hogy valamennyi havi bevallást, valamint az önrevíziós nyomtatványokat és az átvezetési kérelmeket is be lehessen így nyújtani. “Csak olyan adót, illetve nyomtatványt érdemes az elektronikus bevallások közé tenni, amelyek már kiforrottak” – hangsúlyozza Somodi Sándor, tehát például a járulékokkal egyelőre óvatosan kell bánni. Ugyancsak meg kell gondolni, érdemes-e elektronizálni az évente csak egyszer beadandó, s egyébként sem nagyon terjedelmes bevallásokat.

Az Adóigazgatás Korszerűsítési Projekten belül hozták létre egyébként – még 1996-ban – az Elektronikus Adóbevallás Benyújtás (Elab) programot azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az elektronikus adatáramlás az adóhatóság és az adóalanyok számára minél több előnnyel, s minél kevesebb hátránnyal járjon. A program keretében kidolgozott on-line bevallás beadási rendszer valóban megkönnyíti mindkét fél munkáját, bár a szükséges szoftverek kifejlesztése, a biztonsági garanciák megteremtése nem ment egyik pillanatról a másikra. A csatlakozni szándékozó adózó először is kap egy, az adóhatóság által kibocsátott CD-t, amelyen rajta vannak a szükséges – például nyomtatványkitöltő, kommunikációs – szoftverek, s amely tartalmazza a konvertereket is. A meglehetősen bonyolult rendszert számos védelemi elemmel látták el. Az adóhatóságnak van egy “betárcsázható” kapcsolata, amely összeköttetésbe lép az ügyfél gépével, s miután megtörtént az azonosítás, a kötött formátumú dokumentumok zárt láncú továbbítására alkalmas EDI (Electronic Data Interchange) hálózaton keresztül az ügyfél – nyomtatványkitöltővel előre elkészített – bevallása eljut az adóhatósághoz. Amennyiben sikerül a betöltés, az adóhatóság egy sor információt visszaküld a gépen keresztül az adózónak, akinek egyébként postán is el kell juttatnia a hivatalhoz egy egyoldalas nyomtatványt, az úgynevezett elektronikus áfa-bevallás kísérőlapot. Ez az adózó azonosítóin, cégszerű aláírásán kívül az áfa-bevallás négy-öt legfontosabb sarokszámát tartalmazza, például a fizetendő, vagy a visszaigényelendő adót, az átvezetési kérelmet. E nyomtatványra azért van szükség, mert nálunk egyelőre nincs törvény az elektronikus hitelesítésről (Figyelő, 1999/9. szám), s az APEH ezzel tudja bizonyítani, hogy a lekönyvelt bevallás az ügyfél akaratával megegyező. E nyomtatvány lényegében az amerikai modellt követi (lásd külön írásunkat).

A kísérőlapos megoldás a célnak megfelel, így Somodi Sándor nem érzi, hogy az elektronikus hitelesítésről szóló törvény hiánya hátráltatná vagy nehezítené a munkájukat. “Ha lesz ilyen szabályozás, akkor sem biztos, hogy megszüntetjük a kísérőlapot, hiszen – teszi hozzá az igazgató – azokban az országokban is aláíratják a bevallást, ahol van elektronikus hitelesítés.” Az adóhivatalok ebből a szempontból igen konzervatívak, mondhatni “a nadrágtartó mellé még egy nadrágszíjat is rendszeresítenek”. Az elektronikus benyújtás arra kiválóan megfelel, hogy egy 30-40 oldalas áfa-bevallás 15 másodperc alatt eljusson az adóhatósághoz, arra viszont már nem a legalkalmasabb, hogy például több százezer adózó adatait is továbbítsa; ez nagyon sok időt venne igénybe. Ma még tehát nem járható út, hogy a szükséges munkáltatói adatszolgáltatást is ily módon teljesítsék, erre inkább mágneses adathordozókat – CD-lemezt – használnak. Az sem cél, hogy a magánszemélyek minél hamarabb áttérhessenek elektronikus útra. Egyelőre – tudtuk meg a Kaig vezetőjétől – főként a vállalatok felé igyekszik nyitni az APEH, további fejlesztéseket ezen a területen végeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik