Gazdaság

Rekordok hava

INFLÁCIÓS PROGNÓZISOK. Februárban 1,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak januárhoz képest, az éves emelkedés mértéke pedig 9,4 százalékra csökkent – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A második havi emelkedésből 0,7 százalék volt a központi intézkedések hatása. Kutatói vélemények szerint a februári ráta némileg kedvezőbb a vártnál, ám az éves átlagos fogyasztói áremelkedés szempontjából nagy kérdés, miként változik az energia és a mezőgazdasági termékek ára. A KSH Gazdaságelemző és Informatikai Intézet 10, a Kopint-Datorg 9,0-9,5, a GKI Gazdaságkutató Rt. 9 százalék körüli éves átlagos inflációra számít. László Csaba pénzügyminisztériumi államtitkár közölte: a jelek szerint tartható lesz az áremelkedés éves ütemére prognosztizált 9 százalék.

NÖVEKVŐ HIÁNYOK. A központi költségvetés 87,9 milliárd forintos hiánnyal zárt februárban; ezzel az idei első két hónap összesített deficitje 147 milliárd forintra emelkedett, ami az éves terv 38,5 százaléka – derül ki a Pénzügyminisztérium adataiból. Az államháztartás hiánya február végére még inkább “elszaladt”: 198 milliárd forintot tett ki, ami 45,2 százaléka az év egészére előirányzott összegnek (lásd a grafikont).

JÁRULÉKBEVÉTELI CSÚCS. Az idei első két hónapban minden várakozást felülmúló, 99 milliárd forintos járulékbevételt értek el a társadalombiztosítási alapok, 6 százalékkal többet a tavalyi azonos időszakban befolyt összegnél. Ez az eredmény már csak azért is figyelemre méltó, mivel január elsejétől 6 százalékponttal csökkent a munkáltatói tb-járulék mértéke; igaz, egyidejűleg 2100-ról 3600 forintra nőtt a fix összegű egészségbiztosítási hozzájárulás.

TB: ELADJÁK A VAGYONT. A Miniszterelnöki Hivatal tb-alapokat felügyelő politikai államtitkára, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. elnök-vezérigazgatója és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója kedden aláírta a megállapodást a tb-alapok tulajdonában lévő vagyon értékesítéséről és vagyonkezeléséről. A szerződés értelmében az alapoknak ingyenesen átadott vagyont az ÁPV Rt., míg a tartozások fejében megszerzett eszközöket a KVI értékesíti. A teljes tb-vagyon értékesítéséből összesen 60-80 milliárd forint bevételre számítanak.

FELFUTÓ MAGYAR TŐKEEXPORT. Tavaly is folytatódott a magyar működőtőke-export évek óta megfigyelhető növekedése – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból A honi vállalkozások 481 millió dollárnyi tőkét fektettek be külföldön az elmúlt esztendőben, szemben a korábbi évi 371 millióval, illetve az 1996-os 67 millióval. A Kopint-Datorg számításai szerint tavaly mintegy 26 millió dollárnyi nyereséget repatriáltak külföldi befektetéseik után az érintett vállalatok.

FENYEGETŐ ÁRVÍZ. Szakemberek szerint az évszázad legnagyobb tiszai árvize fenyegeti a part mentén élőket; immár nagyobb városok – mint például Szolnok – is veszélybe kerültek. Közben a belvíz csak lassan húzódik vissza, s az igencsak költséges ár- és belvízvédelmet még hosszú heteken át folytatni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik