Gazdaság

BELSŐ ADÓSSÁGÁTÜTEMEZÉS UKRAJNÁBAN – Csereakció

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) folytatja az együttműködést Ukrajnával. Ezt Valerij Pusztovojtenko, a kijevi kormány feje jelentette be washingtoni tárgyalásait követően. A nemzetközi pénzintézetektől jelentős összegeket váró országban a napokban belföldi államadósság átütemezésével egyenértékű állampapír-kibocsátást hajtottak végre.

Burkolt belső adósságátütemezésként értékelik a szakértők az ukrán kormánynak azt a múlt heti, az utolsó pillanatig titokban tartott lépését, amelynek során 80 millió hrivnya (20,7 millió euró) értékben május 5-én, július 28-án és szeptember 11-én lejáró diszkont kincstárjegyeket bocsátott ki, kötelező jelleggel felváltandó az ukrán kereskedelmi bankok birtokában levő, február 2-a és 28-a közötti lejárati határidejű, 1997-1998-as kibocsátású kincstárjegyeket. A kormány indoklása szerint azért van szükség új konverziós kincstárjegyekre, hogy teljesíteni lehessen a belső adóssággal kapcsolatos kifizetési kötelezettségeket. A pénzügyminisztérium közleménye szerint az akciót a kormány már állítólag korábban egyeztette a kereskedelmi bankokkal, ezért nincs szó a pénzintézetekre ráerőltetett átváltásról. A kormány a diszkontjegyek átváltásakor a névértékhez egységesen évi 33 százalékos pénzromlást számol hozzá, azaz a bankok elvileg ennyivel magasabb árú, 3, 5, 7 hónap múlva lejáró konverziós jegyekhez jutnak hozzá.

Ukrajna tavaly szeptemberben kötelező külső és belső adósságcserét hajtott végre: fizetésképtelensége miatt a rövid távú kincstárjegyek cseréjére kényszerítette rá hitelezőit. S bár a külföldiek a hazai kötvénytulajdonosokhoz képest valamivel kedvezőbb elbánásban részesültek, a nemzetközi hitelforrások beszűkültek Ukrajna számára.

“Az együttműködés folytatódik a tavaly szeptemberben megnyitott 2,2 milliárd dolláros középtávú szerkezetátalakítási hitelprogram keretében” – nyilatkozta Pusztovojtenko a Valutaalap vezetőivel folytatott kétnapos washingtoni tárgyalásai után. Hozzátette azonban, hogy Kijevnek a további hitelekhez tartania kell magát ahhoz a kétoldalú megállapodáshoz, amely az ukrán gazdaságpolitika főbb irányait tartalmazza az 1998. július elsejétől 2001. június 30-ig terjedő időszakra vonatkozóan. Az IMF utoljára tavaly novemberben utalta át Ukrajnának az esedékes részletet az említett hitelprogramból. Szakértői elemzések szerint ha Ukrajna az idén nem jut hozzá megfelelő ütemben az IMF-hitelekhez, akkor leáll a külső adósságszolgálat, azaz Kijev kénytelen lesz bejelenteni a fizetésképtelenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik