Gazdaság

KÖNYVISMERTETÉS – Célra tartás

(Bakacsi Gyula: Szervezeti magatartás és vezetés, 353 oldal; Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1998., második kiadás)

Ne jelentkezz ide, ha olyan vagy, mint egy talicska: csak addig mész, ameddig tolnak. Ezzel a munkásfelvételi hirdetőtáblán látott mottóval indítja Bakacsi Gyula Szervezeti magatartás és vezetés című tanulmánykötetének motivációról szóló fejezetét. Az immár második kiadást megért kötet – némi leegyszerűsítéssel – azt tekinti át, hogy azon a bizonyos jelképes munkásfelvételi irodán sikerrel túljutott emberek viselkedését milyen tényezők befolyásolják, s az őket irányító főnökök miként tudják munkatársaik szunnyadó energiáit a legsikeresebben a szervezeti célok elérésének szolgálatába állítani. Teszi mindezt a nemzetközi szakirodalom adta elméleti alapokra és a – fejlődő, ám még kikerekedőben lévő – honi szervezeti magatartás-kutatásokra támaszkodva. S nem utolsósorban arra az immár két évtizedes tananyag-fejlesztési és kutatási munkára építve, amely a budapesti közgazdasági egyetem vezetési és szervezési tanszékén folyik.

A mű bevallottan a gyakorló vezetőknek – illetve a vezetési szakmát elsajátítani igyekvő egyetemi, főiskolai hallgatóknak – készült, ennek megfelelően valamennyi tárgyalt témához vezetői nézőpontból közelít. A már említett motiváció mellett sorra veszi az egyéni és csoport-magatartás jellemzőit, a hatalom szerepét az irányításban, górcső alá helyezi a személyes vezetés (leadership) összetett fogalmát, a szervezeti kultúrát, a jó és rossz konfliktusok kezelésének technikáit, továbbá azt, hogy egy változóban lévő szervezetet vezetéséhez milyen stratégiai és taktikai elemekből állítható össze az eszköztár.

A szerző didaktikai érzékét és a könyv ebbéli irányultságát jól szemlélteti, hogy valamennyi fejezet egy “testközeli” gyakorlati alkalmazással, modellel zárul. Mi több – segítendő a nemzetközi elmélet és praxis átvételét, adaptációját – az adott témakör leghasználatosabb angol szakkifejezéseit és azok magyar megfelelőjét egy-egy miniszótár is ismerteti. Ugyanígy, a fogyaszthatóságot segíti a könyv nyelvezete, amely – ábrák, táblázatok sorát is felvonultatva – alaposságával és szemléltető erejével teljesíti a tudományosság igényét, ahelyett, hogy a szabatosság száraz körmondatait erőltetné. S ha valakinek netán mindez kevés lenne, s úgy érezné, vezetői ismeretei tökéletesítéséhez további munícióra van szüksége, akkor erre is bízvást lehetősége adódik. A kötet végén ugyanis nem kevesebb mint 25 oldalas, több mint félezer (!) tételből álló irodalomjegyzék található, a nagy klasszikusoktól – mint Max Weber, Maslow vagy Herbert Simon – egészen a mai kollégák, köztük egyebek mellett Máriás Antal, Balaton Károly, Branyiczki Imre, Dobák Miklós munkáiig. A kötet utolsó fejezetét egy, az utóbbi körbe tartozó pályatárs, Bokor Attila szerzőként is jegyzi, áttekintvén a szervezeti magatartás gyakorlatában és elméletében megmutatkozó legújabb irányzatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik