Gazdaság

NÉMET KONJUNKTÚRA – Takarékosságra int a Bundesbank

Javultak Németország konjunkturális kilátásai, ám a költségvetési hiány egyre aggasztóbb - vélekednek a Bundesbank szakértői a héten közzétett elemzésükben, amelyben a keleti tartományok támogatásának fokozatos leépítését javasolták.

A Bundesbank szakértői rámutatnak, hogy a harmadik negyedévben a feldolgozóipar teljesítménye 2 százalékkal haladta meg az előző három hónap átlagát. A növekedés elsősorban az egyre bővülő külföldi megrendeléseknek köszönhető, mert a belföldi kereslet továbbra is nagyon lanyha. Nagyok az exportlehetőségek a beruházási javak területén. Változatlanul kevés a megrendelés az építőiparban, amelynek termelése 3 százalékkal maradt el az előző negyedévitől.

A kormány legutóbbi adatai szerint az eredetileg várt 1,5-2 százalékos növekedés helyett az idén csak mintegy 0,75 százalékos növekedésre lehet számítani. Az államadósság viszont a tervezettnél sokkal gyorsabban növekszik. A szövetségi kormány költségvetésében előirányzott deficit majdnem 60 milliárdos határát várhatóan “igen jelentősen” túllépik. A jegybank szerint különösen a szövetségi kormány növeli az államadósságot, míg a tartományok és a települési önkormányzatok csak korlátozottan költekeztek. Januártól szeptemberig a német kormány 54 milliárd márka hiányt halmozott fel, kétszer annyit, mint egy évvel ezelőtt.

A legfrissebb, nem hivatalos számítások szerint a szövetségi költségvetési hiány 75-80 milliárd márka között lesz, mert a tervezettnél sokkal kisebbek az adóbevételek, a változatlanul magas munkanélküliség miatt sok segélyt kell kifizetni, és elmaradt a várt privatizációs bevételek egy része is.

Nem utolsósorban a költségvetési hiány mérséklése érdekében a Bundesbank azt javasolja, hogy a következő években fokozatosan csökkentsék a keleti tartományok segélyezését. A jegybank adatai szerint 1991 és 1997 között közpénzekből 1,2 billió márkát költöttek és költenek a keletnémet gazdaság támogatására. Az onnan származó adóbevételek levonása után a nettó támogatás 879 milliárd márka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik