Gazdaság

Gigászi veszteség Bige László cégénél, aggódnak a hitelminősítők

Bodnár Boglárka / MTI
Bodnár Boglárka / MTI
Miután a minap 22,6 milliárd forintos 2023-as pénzügyi veszteségről adott számot a dublini tőzsdén a Nitrogénművek az ott bevezetett 200 millió eurós kötvényre tekintettel, és múlt pénteken a Fitch Ratings, majd ma a Standard and Poor’s is döntést hozott a hitelminősítéséről. Az ügyben megszólalt a cégvezetés is. – írja a portfolio.hu.

Múlt pénteken a Fitch Ratings érvényben tartotta az addigi CCC besorolást a Nitrogénművek hosszú lejáratú adóssága kapcsán negatív figyelőlista jelzése mellett, és azt jelezte, hogy nagyon magas finanszírozási kockázatokat lát a 2025 májusában lejáró említett kötvény kapcsán, ami a cég adósságállományának döntő részét teszi ki. A hitelminősítés érvényben tartása és a rövid indoklás közlése mellett a cég azt is bejelentette, hogy üzleti okok miatt visszavonja a hitelminősítést – olvasható a portálon.

Ezután ma a Standard and Poor’s egy fokozattal CCC-re rontotta a Nitrogénművek hosszú lejáratú adósságbesorolását negatív kilátás mellett, és szintén azt hangsúlyozta, hogy fokozott refinanszírozási kockázatokat lát az említett, egy év múlva lejáró kötvény kapcsán, igaz a menedzsment mérlegeli a refinanszírozási lehetőségeket.

Mindezek után a Bloomberg megkereste a Nitrogénművek vezetését, és Bige Zoltán stratégiai igazgató, illetve Bige László tulajdonos emailben válaszoltak. Ebben azt hangsúlyozták:

Számos lehetőségen és struktúrán dolgozunk a sikeres refinanszírozási stratégia biztosítása érdekében. Azt is kiemelték, hogy most a rövid távú finanszírozási igények optimális megoldására összpontosítanak, miközben kezelik a kihívásokat, beleértve a helyi adót, a változékony piacokat és az iparág alulteljesítését. Válaszuk szerint a menedzsment célja továbbá a hosszú távú finanszírozási stratégia támogatása.

A bevezetett, tavaly 9,8 milliárd forintot kitevő széndioxid kvótaadó kapcsán a cégvezetés azt hangsúlyozta a válaszban:

nagy esélyt látnak arra, hogy sikert érnek el az európai bíróságon a magyarországi rendelettel szembeni perben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik