Gazdaság

MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY – Ágyelszívás

Az egészségügyi ellátásról és a területi finanszírozásról szóló törvény módosítása után némileg tisztázódott a kép: a kórházi ágyak száma tízezerrel, az egészségügyi álláshelyeké nagyjából öt és félezerrel csökken. “Csupán” csak az egészségügyi önkormányzat további sorsa maradt homályban – az ezt firtató kérdésre az ilyenkor szokásos válasz érkezik: vagy felszámolják, vagy sem.

Az új jogszabály értelmében 82 976 lesz a működő kórházi ágyak száma – ez tízezerrel kevesebb mint a jelenlegi állomány. A csökkentéstől 15 milliárd forint megtakarítást remél a kormány. Az ágyszámcsökkenés leginkább Budapestet és Pest megyét érintené: itt több mint ötezer ágyat számolnának fel. Jelentős leépítés várható Borsod, Somogy és Veszprém megyékben – ezzel szemben a program egyáltalán nem érinti Fejér, Hajdú Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, ahol még most is a szükségesnél kevesebb a kórházi férőhely. A törvény értelmében ezen megyékben 2000 december 31-ig kell pótolni a hiányzó helyeket. A törvényalkotók szándéka szerint nem lesz rosszabb a lakosság egészségügyi ellátása – csupán igazodik majd a reális szükségletekhez.

Emellett már az idén 4 milliárd forintot költenek majd az egészségügyi szisztéma átalakítására. A jelenlegi 6500 családorvosi körzetet 8000-re bővítik, így egy orvosra 1300-1500 páciens jut majd – szemben az eddigi 1800-2400 potenciális beteggel. Megerősítik a járóbeteg-szakellátást is, s meghatározzák a tízezer lakos ellátásához szükséges szakrendelési órák számát.

A kórházi ágyak számának szűkítése miatt ötezer egészségügyi dolgozó és 300-400 orvos állása szűnik majd meg. A népjóléti tárca reményei szerint nagy részük az egészségügyön belül talál majd új állást magának. A felmondások költségeit a központi költségvetésből finanszírozzák.

Az átalakított egészségügyi intézményekkel a megyei egészségpénztárak 1997. január 1-jétől új szerződést kötnek majd. A biztosító a “területi ellátási normatívákat meghaladó kapacitásokra” az intézményekkel szabadon szerződhet. A szerződő felek vitás esetekben az Országos Egészségpénztár főigazgatójához (Cser Ágnesnek, a témában járatos ügyvédként, nyilván van rutinja az ilyen esetek megoldásában), végül a bíróságokhoz fellebbezhetnek jogorvoslatért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik