Gazdaság

CSEH GAZDASÁG – Tovatűnőben a csoda

Növekvő költségvetési deficit, csökkenő ipari termelés és a gyors béremelkedés ellenére elégedetlenkedő munkavállalók ébresztenek kételyeket a cseh kormány egészen a közelmúltig "csodatevőnek" tartott gazdaságpolitikája iránt. Klaus kormányfő április közepére átfogó intézkedéssorozatot ígér, ám a részletekről semmit nem árult el a nyilvánosságnak.

A cseh polgárok ma már korántsem olyan megértőek, mint a gazdasági reformok kezdetén. Az 1989 óta tartó társadalmi béke a megélhetési költségek növekedésével egyre inkább veszélybe kerül.

Év elején már sztrájkoltak a vasutasok, tiltakoztak a tanárok, követelőznek az orvosok és a mezőgazdaság területén dolgozók is.

A problémák orvoslásának esélye pedig egyre csökken: a cseh államkassza ürül, miközben a termelés egyelőre nem bővül. A fizetési mérleg hiánya tavaly 160 milliárd koronára, a GDP több mint 8 százalékára duzzadt. A cseh költségvetés hiánya március végén 8,52 milliárd koronára nőtt. Az év első három hónapja alatt a kiadások értéke 115,28 milliárd, a bevételeké viszont csak 106,76 milliárd korona volt. Az idén is egyensúlyosra, egyaránt 549,1 milliárd korona bevételűre és kiadásúra tervezett cseh költségvetés már az év elejétől bajokkal küszködik. A januárban 3,8 milliárdos deficit február végére 6,7 milliárd, márciusban pedig 8,52 milliárd koronára nőtt. Várható, hogy a növekedés áprilisban is folytatódik.

Václav Klaus miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány a következő napokban átfogóan elemezni fogja a gazdaság legnagyobb gondjait, és várhatóan április közepén intézkedéssorozattal áll elő. Ennek tartalmáról azonban Klaus nem volt hajlandó semmi közelebbit elárulni. Csak annyit mondott, hogy a tervezett intézkedésekkel a kormány elsősorban a költségvetési és a külkereskedelmi hiány további növekedését kívánja megakadályozni.

A Cseh Statisztikai Hivatal adatai szerint fokozatosan csökken az ipari termelés is. Összehasonlítható árakon számítva ez a csökkenés januárban 0,2 százalék, februárban pedig 3,4 százalék volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik