Élet-Stílus

Miért akarja összeverni egymást Elon Musk és Mark Zuckerberg?

Eltelt egy hónap azóta, hogy Elon Musk kihívta egy ketrecharcmeccsre Mark Zuckerberget. A UFC elnöke azt állítja, mindketten komolyan gondolják az összecsapást. Musk és Zuckerberg tényleg rossz viszonyt ápol hosszú ideje: a szakmai nézetkülönbségekből előbb személyes sérelmek, majd gyerekes beszólogatások lettek, a csúcs pedig a jelek szerint az lesz, hogy egy ketrecben verik egymást a világ szeme láttára. Mégis nehéz nem arra gondolni, hogy két nagyon gazdag ember nem tud magával mit kezdeni unalmában.

Érdekes párhuzamot emlegetett az Elon Musk és Mark Zuckerberg között dúló szóháborúval kapcsolatban Stephen King, hol máshol, mint a Twitteren. Az író Oscar Wilde-ot idézte, aki a rókavadászatról írt A jelentéktelen asszony című színműben. Wilde egyszerre illette kritikával a rókavadászatot és az arisztokráciát is, amelynek tagjai úri huncutságból űzik csupán a sportot úgy, hogy annak semmilyen gyakorlati haszna nincs, hiszen a rókát nem lehet megenni. Ha le akarjuk egyszerűsíteni, Wilde szerint a rókavadászat arról szól, hogy nagyon gazdag emberek unalmukban kitalálnak egy olyan elfoglaltságot, ami nemcsak kegyetlen, de teljesen értelmetlen is.

Musk és Zuckerberg esetében kegyetlenkedésről egyelőre szerencsére nincs szó, ezen kívül viszont sok minden stimmel. Kiváltképp, ha azt nézzük, mennyire megszaporodtak az utóbbi időben a nagy médiavisszhangot kiváltó küzdősport-események, amelyeken híres emberek vesznek részt. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a két milliárdos konfliktusa nagyon is valódi, ám ahelyett, hogy az évek alatt ezt rendezni próbálták volna, az esetek többségében inkább a közösségi médiában üzengettek egymásnak. Ez a folyamat pedig a jelek szerint most egy ketrecharcos bemutatóban csúcsosodik ki.

Thilina Kaluthotage / NurPhoto / Getty Images

A mesterséges intelligenciától a ketrecig

Az 52 éves Elon Musk a techipar megkerülhetetlen figurája, neki köszönheti a világ a Teslát és a SpaceX-et, de ezeken kívül is több tucat vállalat köthető a nevéhez, 2022 októberében pedig a Twitter felvásárlásával bővítette a portfólióját. Vagyonát nagyjából 240 milliárd dollárra becsülik. A nála 13 évvel fiatalabb Zuckerberg a Facebook alapítója, az azóta már Meta névre átkeresztelt vállalatóriás vezetője, aki az évek során rátette a kezét az Instagramra is, nemrég pedig elindított egy új, nem is annyira burkoltan Twitter-klón közösségi oldalt. Az ő vagyonát a Forbes több mint 100 milliárd dollárra saccolja.

Az online tér mind Musk, mind Zuckerberg számára meghatározó, így akadnak bőven témák, amelyek mindkettejük számára fontosak, véleményük pedig releváns a nagyközönség számára. Az egyik ilyen a mesterséges intelligencia, amiről a két fél teljesen eltérően gondolkodik. Musknak gyakran vannak olyan megszólalásai, amelyekben az AI veszélyeire hívja fel a figyelmet. Szerinte a fejlettebb AI-rendszerek akár öntudatra is ébredhetnek, és az emberi kontrollt meghaladva nem csupán káros, de akár veszélyes tevékenységeket is végezhetnek, amivel szemben az emberiség tehetetlen lesz. Többször kifejtette már, hogy szabályozni kellene a technológiai fejlesztéseket annak érdekében, hogy megelőzzük az esetleges károkat. Ennek szellemében írta alá azt a nyilatkozatot, ami az AI-fejlesztések leállítását célozta.

A mesterséges intelligenciával démont idézünk meg

– mondta például még 2014-ben, idén áprilisban pedig az emberi felelősség fontosságára hívta fel a figyelmet. E tekintetben sem látja túl optimistán a jövőt, meggyőződése szerint ugyanis ahogy a világ országainak kormányai integrálják mindennapi működésükbe az AI-t, az első dolguk az lesz, hogy fegyvereket fejlesszenek vele.

Muskkal szemben Zuckerberg tényleg optimista, szerinte a mesterséges intelligenciában nagy potenciál van az emberi élet és társadalom jobbá tételére, ideértve az oktatás, az egészségügy és az energiahatékonyság fejlesztését. A Facebooknál is nagy szerepet szán a mesterséges intelligenciának, elég az utóbbi évek egyik legnagyobb – egy ideje azonban a fiókba visszakerült – ötletére, a Metaverzumra gondolni. Zuckerberg megálmodott egy kiterjedt online, 3D teret, ahol az emberek avatárokon keresztül egy másik életet élhetnek a virtuális valóságban. Egy áprilisi interjúban megerősítette, hogy a fejlesztések továbbra is folynak, nem tettek le a megvalósításról. Ehhez segítségül hívják az AI-t is, ami Zuckerberg szerint nagy hatással lesz majd a Meta felhasználói élményére.

Musk és Zuckerberg szakmai nézetkülönbsége akkor csapott át személyes konfliktusba, amikor a Facebook-vezér 2017-ben egy élő videóban Muskot külön említve azokról a fanyalgókról beszélt, akik mindenféle világvége-forgatókönyvekkel állnak elő, hogy hátráltassák a mesterséges intelligencia fejlesztését. Ezt követte az egyik első ütésváltás kettejük között, válaszként ugyanis Musk azt írta ki a Twitterére,

beszéltem már erről Markkal. A témában való jártassága korlátozott.

Ekkor már túl voltak a 2016-ban, a Kennedy űrközpontban történt eseményeken. A Musk nevéhez köthető, leginkább kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó cég, a SpaceX egy rutinfeladatot hajtott végre az egyik pilóta nélküli rakétáján, a folyamatba azonban hiba csúszott, a rakéta felrobbant. Az a rakéta, amivel a Facebook 200 millió dolláros műholdját akarták fellőni, hogy annak segítségével ingyenes internettel lássák el a világ elmaradottabb országait. Musk a történteket átaludta, az épp Afrikában tartózkodó Zuckerberg azonban egyből klaviatúrát ragadott, és a Facebookon adott hangot a csalódottságának.

„Mélységesen csalódott vagyok, hogy a SpaceX indítási hibája miatt megsemmisült a műholdunk, ami biztosította volna a kapcsolatot rengeteg cég és sok más ember számára a kontinensen (…) Továbbra is elkötelezettek vagyunk küldetésünk mellett, hogy mindenkit összekapcsoljunk, és addig fogunk dolgozni, amíg mindenki meg nem kapja azokat a lehetőségeket, amelyeket ez a műhold biztosított volna” – írta bejegyzésében.

Musk (aki a Starlinkkel hasonló vállalkozásba fogott, mint amit Zuckerberg is szeretett volna megvalósítani a műhold fellövésével) évekkel később reagált Zuckerberg szavaira. Közvetlenül a Cambridge Analytica-botrány, minden idők egyik legnagyobb adatvédelmi incidense után. A 2018-as eseménysorozat révén fény derült arra, hogy a Facebook az adataikkal visszaélve személyre szabott reklámokkal és üzenetekkel próbálta befolyásolni felhasználóit politikai kérdésekben. Egyes források szerint a Facebookkal szorosan együttműködő adatelemző cég nagyjából 87 millió ember adatait szerezte meg illegálisan, nem csoda, hogy össztűz zúdult Zuckerberg birodalmára.

A Twitteren rögtön elindult a #DeleteFacebook kampány, amihez Musk is sebtében csatlakozott. A Facebook-bojkott keretében törölte a SpaceX és a Tesla Facebook-oldalait, amiket azóta sem állított vissza. Azt talán mondani sem kell, hogy ő sincs fent Zuckerberg közösségi oldalán.

2020-ban Sacha Baron Cohen tett közzé egy bejegyzést a Twitteren, amelyben Zuckerberg hatalmát és a Facebook érinthetetlenségét kritizálta. Musk retweetelte az üzenetet, felszólítva követőit, hogy töröljék a Facebookot, mert az béna. Alig fél évvel később a Capitolium ostromának idején Musk a Facebook felelősségét firtatta a történtekben, és egy mémet posztolt a Twitterre arról, hogy egy oldaltól, ahol az egyetemi kampusz csajait lehetett értékelni, eljutottunk odáig, hogy egy viking sisakos csávó tartja ellenőrzése alatt az amerikai kongresszus épületét.

Musk ezután egy ideig csendben maradt, és mivel Zuckerberg többnyire nem reagált a sértéseire, a vita is leült köztük. Aztán eljött a nyár, egyre közeledett a Threads indulásának napja, az új közösségi oldalé, amivel Zuckerberg lemásolta a Twittert. Június végén Musk azt tweetelte, bizonyára az egész világ nagyon várja már, hogy személyesen Zuckerberg hüvelykujja alá kerüljön, mire egy kommentelő figyelmeztette, hogy óvatosan bánjon a szavakkal, hiszen Zuckerberg gyakorlott ju-jitsu harcos.

Erre Musk ketrecharcot javasolt, Zuckerberg egy pontos helyszínt kért, mire Musk megjelölte a Vegas Octagont, a UFC főhadiszállását.

Ez az egész akár ennyiben is maradhatott volna, különös módon azonban jó egy hónappal a történtek után egyik fél sem visszakozott még, így a világ arra vár, hogy a két milliárdos egymásnak essen. Pedig még csak azt sem lehet mondani, hogy a „kihívás” óta csend lett volna körülöttük, hiszen a Threads elindult, és egyelőre sikeresnek tűnik a néhány nap alatt összeszedett, 100 milliónál is több felhasználóval – igaz, vannak már arra utaló jelek, hogy az emberek hamar ráuntak az új közösségi felületre. Musk szerint – akinek a Twitter élén töltött ámokfutása külön cikket érdemel – a Threadsnek semmi értelme, hiszen az csak egy képek nélküli Instagram. Hogy még véletlenül sem a Twitterrel hasonlította össze, arra jó oka lehetett, nem sokkal korábban ugyanis Zuckerberg végrehajtott egy „muskos” manővert, és több mint tíz év után újra bejegyzést tett közzé a Twitteren. Egészen pontosan ezt a mémet, utalva a Twitter és a Threads hasonlóságaira:

De ki fog nyerni?

Miután Musk önkényesen kijelölte a harc helyszínét, a figyelem azonnal a UFC-re, azon belül is annak elnökére, Dana White-ra terelődött. Ő világossá tette, a szervezeten nem múlik, hogy megvalósuljon a csata. Állítása szerint mindkét féllel beszélt, és Musk és Zuckerberg is komolyan gondolja a ketrecharcot. White egyúttal igyekezett eloszlatni minden olyan kételyt, ami szerint médiahackről lenne szó.

De ki fog nyerni? A mindenkit leginkább érdeklő kérdésre a válasz a jelenlegi tudásunk alapján az, hogy

valószínűleg Zuckerberg.

Ahogy az már elhangzott, a Facebook alapítója tényleg gyakorlott ju-jitsus, nemrég egy brazíliai tornáról arany- és ezüstérmekkel tért haza, mindezek mellett korábban a Murph Challenge-et is teljesítette. Az amerikai haditengerészet korábbi legendás századosának, Michael P. Murphy-nek emléket állító kihívás során a résztvevők egy mérföld futás mellett 100 húzódzkodást, 200 fekvőtámaszt és 300 guggolást teljesítenek, mindezt tíz kilós málhamellényben. Zuckerberg tehát jó formában van, amit demonstrál is azzal, hogy ilyen képeket posztol az Instagramra:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Israel Adesanya (@stylebender) által megosztott bejegyzés


Ezzel szemben a több mint egy évtizeddel öregebb Musk nem titkolja, hogy a formája nem az igazi, nemcsak ellenfeléhez képest, hanem egyébként is. Elmondása szerint maximum akkor edz, mikor felkapja a gyerekeit, különleges taktikája pedig az, hogy ráfekszik az ellenfelére, hogy az ne tudjon mozdulni. A Tesla-vezér édesanyja mindenesetre már most igyekszik elejét venni annak, hogy a fiának baja essen. És talán Muskot is ilyen motivációk mozgatják most már, erre enged legalábbis következtetni az, hogy a ketrecharcos kihívás után már inkább azt preferálná, ha Zuckerberggel összemérnék a farkukat, úgy talán meg lehet úszni a verekedést.

Kapcsolódó
Elon Musk szerint Mark Zuckerberg egy pöcs és farokméregetést javasol
A milliárdos a jelek szerint nehezen viseli a Twitter rivális Threads jelentős sikerét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik