Kultúra

Az eszelős összeesküvés-elmélet, ami a Capitolium ostromába torkollt

Saul Loeb / AFP
Saul Loeb / AFP
Az amerikai politikát megfertőző QAnonnak ered nyomába az HBO új dokusorozata.

A konspiratív gondolkodás nem modern vívmány. Összeesküvés-elméletek voltak, vannak és lesznek, de nem kérdés, hogy az internet csak megkönnyítette a terjedésüket. Kevés konteó futott be az utóbbi évtizedekben akkora karriert, mint a QAnon, amely pár év alatt a félreeső chatszobák mélyéről eljutott az amerikai politika mainstreamjébe. Ennek legemlékezetsebb tünete az volt, amikor a feldühödött tömeg január elején megostromolta a washingtoni Capitoliumot, hogy így akadályozza meg Donald Trump vereségének hivatalossá tételét. A szerteágazó QAnon-mitológia ugyanis Trump személyi kultuszára épült: a központi hittétel szerint ő vív harcot a jók nevében a sátánista, pedofil bűnszervezetként működő demokrata politikusok és hollywoodi sztárok titkos társasága ellen.

A QAnon tehát központi témává vált, az HBO új, jól időzített dokusorozata is annak megy utána, hogyan működik ez a közösség, és hogy erősödhetett meg ennyire pár év alatt. A hat részes Q: Into the Storm izgalmasnak ígérkezik afriss előzetes alapján. Nemcsak öltönyös társadalomtudósok elemzik majd a konteók lélektanát, de a mozgalom kulcsfiguráit is megszólaltatják majd, és igyekeznek feltárni összefüggéseit a politikával.

A sorozatot rendező Cullen Hoback nem most vetette rá magát a forró témára, 2018 óta forgatta már az anyagot, és fő célja az a filmmel, hogy konkrét emberek bemutatásával demisztifikálja a QAnont, amely szerinte épp az internet nyújtotta anonimitás félhomályában nőhetett csak ilyen ijesztően hatalmassá. A sorozat egyik executive producere az Oscar-díjas Adam McKay, akinek olyan társadalmi-politikai szatírákat köszönhetünk, mint A nagy dobás vagy az Alelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik