Nagyvilág

Idő előtt kiengedik a börtönből a QAnon Sámánt

Win McNamee / Getty Images
Win McNamee / Getty Images

A washingtoni Capitolium 2021. januári ostromának egyik leginkább ikonikus alakjának, a QAnon Sámánnak ügyében állt be váratlan fordulat a BBC szerint.

A 35 éves férfit – polgári nevén Jacob Chansleyt – azért ítélték 41 hónapos börtönbüntetésre, mert megzavarta a szenátus ülését, akkor amikor az éppen hivatalossá tette Joe Biden elnökválasztási győzelmét. A zavargások után több mint ezer embert vontak felelősségre, közülük Chansley kapta az egyik legszigorúbb büntetést. Az események előtt elvakult konteóhívő férfi aztán a börtönben elfordult a QAnontól, megtagadta Donald Trumpot, és kijelentette, hogy megbánta a tetteit. A férfi júlisban szabadult volna, de a BBC szerint most átszállították egy phoenixi fegyintézetbe, ahonnan május 25-én engedik ki.

Chansley ügyvédje, Albert Watkins elégedetten kommentálta a döntést, és hangsúlyozta, hogy ügyfele számára biztosítani kell, hogy meg tudja tenni az első lépéseket afelé, hogyszabad emberként törvénytisztelő életet éljen.

Hogy mi is a QAnon, és hogy csúcsosodott ki ez az egész az Egyesült Államok törvényhozásának megtámadásában, arról ebben a cikkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Az eszelős összeesküvés-elmélet, ami a Capitolium ostromába torkollt
Az amerikai politikát megfertőző QAnonnak ered nyomába az HBO új dokusorozata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik