Tech

A Facebook épp megússza minden idők egyik legnagyobb adatvédelmi botrányát

Yasin Ozturk / Anadolu Agency via AFP
Yasin Ozturk / Anadolu Agency via AFP

Egy bírósági beadvány szerint a Facebook anyavállalata, a Meta meg nem nevezett összegért megegyezett egy négy éve húzódó perben, mely szerint a közösségi oldal illegálisan osztotta meg több tíz millió felhasználó adatait a Cambridge Analytica nevű brit elemzőcéggel – írja a Guardian.

Az alku néhány nappal azelőtt született meg, hogy a vállalat vezetőjének, Mark Zuckerbergnek és a Meta leköszönő operatív igazgatójának, Sheryl Sandbergnek szeptember 20-án több órán keresztül, bíróság előtt kellene választ adnia a korábbi amerikai elnök, Donald Trump megválasztásához szorosan kapcsolódó botrány részleteit firtató kérdésekre.

Kapcsolódó
Kétmilliárd Facebook-felhasználó adataihoz férhettek hozzá
Zuckerberg szerda kora este, újságírókkal tartott telefonkonferencián ismertette a sajtót is meglepő adatot. Mi idealista és optimista vállalat

Az adatokkal való visszaélésről 2018-ban rántotta le a leplet az Observer újságírója, amelyet követően az elemzőcég csődöt jelentett. Ezután Facebook-felhasználók csoportos keresetet nyújtottak be a cég ellen, melyben azt állították, a Facebook illegálisan osztott meg felhasználói adatokat külső felekkel, a visszaélések ellen pedig semmit sem tett.

A Meta-vezérnek ezután a kongresszus előtt kellett válaszolnia a visszaéléssel kapcsolatos kérdésekre, amelyek miatt a cég több milliárd dolláros bírságot kapott.

A frissen megjelent dokumentumok alapján a Facebook előzetes megállapodást kötött a felperesekkel, és a csoportos kereset 60 napos felfüggesztését kérte, míg véglegesítik az írásbeli megállapodás részleteit. Ez alapján nagyjából október végén lehet számítani további részletekre.

Carole Cadwalladr, a botrányt leleplező újságírója szerint a megállapodás jól mutatja, hogy Zuckerberg mennyire kétségbeesetten próbálja elkerülni, hogy válaszoljon a Cambridge Analytica-botránnyal kapcsolatos kérdésekre. Mint mondta:

a Facebook bebizonyította, hogy kész bármekkora összeget kifizetni annak érdekében, hogy vezetői elkerüljék a kellemetlen kérdésekre történő válaszadást. Egy nap majd kiderül az igazság, de az nem ma lesz.

Kapcsolódó
Már 40 évvel a Facebook előtt próbálgatták az adattudósok, hogyan manipulálhatók a választók
Az idő közben elfeledett Simulmatics Corporationnek is szerepe lehetett JFK 1960-as győzelmében. A cég története mutatja, hogy a tudósokat már akkoriban foglalkoztatta, mit lehet kezdeni az emberekről gyűjtött adatokkal.

Tavaly egy külön perben már sikerült egyezséget elérnie a Metának. A Cambridge Analytica-botrány kapcsán kötött alku keretében a vállalat a szükségesnél mintegy 4,9 milliárd dollárral (1987 milliárd forinttal) többet fizetett az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak (FTC), hogy megvédjék Zuckerberget a kínos kérdésektől. Egyesek azt állították, hogy a gigantikus egyezséget az motiválta, hogy a Facebook alapítóját ne lehessen megnevezni az FTC panaszában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik