Tech

Globális roamingszolgáltatást indíthat Elon Musk

Michael Gonzalez / GETTY IMAGES via AFP
Michael Gonzalez / GETTY IMAGES via AFP

Elon Musk műholdas internetszolgáltatása már a világ számos pontján elérhető, még ha sok helyen panaszkodnak is rá a magas ár, vagy épp a kimaradások okán. Számos országban viszont még jó ideig várni kell a Starlink érkezésére, azonban egy, a napokban bejelentett új roamingszolgáltatás lehetővé teheti, hogy világszerte használhassuk a műholdas internetet – írja a PCMag.

Ehhez mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlnunk, ugyanis a borsos Starlink-előfizetésen felül is komoly összeget kell kifizetni annak, aki globális roamingot szeretne. A hírek szerint a szolgáltatás ára 200 dollár (kb. 72 ezer forint) körül lesz majd, ami majdnem duplája a Starlink-előfizetés összegének. És persze ott van még az eszközökért fizetendő 600 dolláros telepítési díj is.

A cég olyan felhasználókkal osztotta meg új projektjének hírét, akik már feliratkoztak a várólistára, ám még nem elérhető a szolgáltatás a hazájukban. Így a roamingcsomag egy furcsa kibúvóként is szolgálhat a Starlinknek, hogy kormányzati jóváhagyás nélkül kínáljon internetet szerte a világban. A SpaceX ugyanakkor jelezte: a szolgáltatás használatához néhány esetben szükség lehet hatósági jóváhagyásra, és egyéb költségek is felmerülhetnek.

Ráadásul mivel a roamingszolgáltatás egy új technológián alapul, az olykor rossz, vagy akár elérhetetlen internetkapcsolatot is eredményezhet.

Nem ez az egyetlen projekt amit mostanában, komolyabb hírverés nélkül mutat be a cég: olyan szolgáltatást is biztosít már a milliárdos cége, amely a világ tengerein garantál internethozzáférést a felhasználók számára – írja a hvg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik