Frederic J. BROWN / AFP
Tech

Elon Musk megvette a Twittert, majd kirúgott minden vezetőt

Hosszú hónapok huzavonája után Elon Musk hivatalosan is átvette a Twitter irányítását. Az üzletet 44 milliárd dollárért (17988 milliárd forintért) zárták le, a milliárdos pedig már szerdán feltűnt a vállalat központjában, ahol a közösségi platform munkavállalóival találkozott. A hatalomátvétel után nem kellett sok időnek eltelnie, hogy fejek hulljanak – írja a Reuters.

A csütörtök este végbement átadás után a világ leggazdagabb embere a hírek szerint kirúgta Parag Agrawalt, aki Jack Dorsey-t követte a Twitter vezérigazgatói posztján.

Mellette Ned Segal pénzügyi igazgató is az átvétel áldozatává vált. Ők mindketten a Twitter központjában tartózkodtak akkor, amikor Musk belépett az épületbe, nem sokkal később pedig már a biztonságiak kísérték ki őket. Itt azonban nem állt meg a kirúgási hullám: Vijaya Gadde, a vállalat politikai vezetője, Sean Edgett általános jogtanácsos, és Sarah Personette ügyfélkapcsolati vezető is távozásra kényszerült.

Az Insider szerint a vezetők busás végkielégítést kaptak: Agrawal 38,7 millió dollár (16 milliárd forint), Segal 25,4 millió dollár (10,5 milliárd forint), Gadde 12,5 millió dollár (5 milliárd forint), Personette pedig 11,2 millió dollár (4,6 milliárd forint) juttatásban részesült. Utóbbi elbocsátása azért is különösen érdekes, mert a hatalomátvétel napján még Twitteren posztolt arról, mennyire örül Musk hatalomátvételének.

A SpaceX, a Tesla és most már a Twitter vezérigazgatója péntek reggel azt írta: A madár kiszabadult – ezzel arra utalva, hogy felszabadította a platformot.

Mi következik most?

Elon Musk csütörtökön tett közzé egy rövid szöveget, amelyben elmagyarázta, hogy mik a tervei a közösségi médiummal. A milliárdos azt ecsetelte, hogy a Twitter hamarosan az egyik legnagyobb reklámfelület lehet, és azt is pedzegette, hogy a kormányoknak, valamint a politikusoknak hamarosan fizetni kell majd a platform használatáért. A legfontosabb azonban az volt, hogy vissza akarja adni a Twitteren a szólásszabadság jogát az embereknek, ugyanis nem akarja, hogy a jobb- és baloldali narratívák külön platformokra kerüljenek, ahol egyedül azok hívei találkoznak vele szembe.

Ez párhuzamot mutat a milliárdos korábbi kijelentéseivel, miszerint sokak tiltását feloldaná az oldalon. Ezek között lehet a korábbi amerikai elnök, Donald Trump is, aki a tavaly januári, capitoliumi ostrom után került letiltásra. A hatalomátvétel után az sem kizárt, hogy a napokban antiszemita megjegyzéseket tett Kanye West is visszatérhet a platformra.

Fontos kérdés az is, hogy Musk mit kezd a vállalat alkalmazottaival. Néhány hete ugyanis a leendő Twitter-befektetőknek adott becslésekre hivatkozva arról számolt be, a Twitter alkalmazottainak 75 százalékát el kell bocsátani. Ez közel 6 ezer embert jelentene. A milliárdos később azonban azt mondta a vállalat munkatársainak, hogy a 75 százalékos számadat pontatlan.

Kapcsolódó

Hosszú, és fordulatokkal teli időszak zárul le az akvizíció végrehajtásával. A Twitter és Elon Musk közti huzavona áprilisban kezdődött, amikor is a milliárdos bejelentette, hogy megvenné a népszerű közösségi oldalt, majd kételkedni kezdett a hamis profilok számáról készített Twitter-jelentés eredményeiben, ami előbb az üzlet megszakításához, majd egyenesen a bíróságra vezetett. A napokban aztán Musk ismét pálforduláson esett át, és úgy döntött, mégis hajlandó megvenni a céget, az eredeti megállapodás szerint, 44 milliárd dollárért. Persze nem egyedül fizeti ki az összeget, többek közt a Sequoia Capital, a Binance és a Katari Befektetési Hatóság is segít neki ebben.

Ajánlott videó