Élet-Stílus

Hamvaiból támasztották fel a MySpace-t, ezrek térnek vissza nosztalgiázni

A legendás előd szinte szakasztott mása a SpaceHey, ami egy 18 éves német lány keze munkáját dicséri.

Olyan régóta használjuk már a Facebookot, hogy szinte nem is emlékszünk, hogy volt előtte is élet. Pedig ahogy Magyarországon a kétezres évek elején a MyVIP, később pedig az iWiW volt a legfelkapottabb oldalak egyike, a nagyvilágban is létezett a Facebook előtt olyan közösségi oldal, ahol mindenki fent volt, aki számított.

Ez volt a MySpace, amit a 2003-as alapítása után 18 évvel egy németországi tinédzser támasztott fel a semmiből. A 18 éves An vállalkozásáról a Vice számolt be hosszú cikkben, melyben azt írják, a SpaceHey névre keresztelt vadonatúj  weboldal 2020 novemberében startolt el, és azóta már több mint 55 ezer felhasználója van, dacára annak, hogy az alkotó nem fektetett különösebb energiákat abba, hogy reklámozza azt.

Nagyon kicsi voltam még, amikor a MySpace népszerű volt, így én magam nem is használtam soha. Az idősebb barátaimnak hála azonban rengeteget hallottam róla, mostanra pedig rájöttem, hogy épp egy ilyen helyre van szükség ma is az interneten, egy helyre ahol mindenki kreatív lehet

– nyilatkozta a lapnak a lány, aki bár nem az eredeti oldalt viszi tovább, nagyon igyekezett, hogy az új hely mindenben tökéletesen hasonlítson a legendás elődre.

A MySpace varázsa valóban abban rejlett, hogy a felhasználók bátran megvalósíthatták magukat az oldalon, ahol a Facebookkal és a Twitterrel szemben sokkal változatosabbá tudták tenni az adatlapjukat, ami sokkal inkább hasonlított egy blogra, és kevésbé egy LinkedIn profilra. Nem véletlen, hogy a SpaceHey egyelőre azok körében igazán népszerű, akik egy kiadós nosztalgiázás céljából keresik fel az oldalt. Arról nincs adat, hogy a felhasználók döntő többsége melyik országból érkezik, mivel sokkal kevesebb személyes adatot tárolnak a felhasználókról a többi közösségi oldalhoz képest.

An egyelőre egyedül látja el a moderátori teendőket, amelyek bizonyára nem kis terheket rónak rá. Személyesen válaszol az üzenetekre, jóváhagyja a regisztrálni kívánó felhasználókat, kezeli a panaszokat, közben pedig a gyűlöletbeszédnek és más szélsőséges megnyilvánulásoknak is igyekszik elejét venni, köztük a neonáci és homofób csoportosulásoknak.

Szóval ha valakinek most már aztán tényleg elege van a Facebookból, és a Hundub sem elégíti ki az igényeit, az esetleg tegyen egy próbát a SpaceHey-jel!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik