Élet-Stílus

Megéri nem egyedül aludni

Az emberiség több mint fele együtt alszik valakivel, mégis alig vizsgáljuk, hogy milyen hatással van ez ránk.

A szakértők tippje szerint az emberiség körülbelül 60 százaléka osztja meg az ágyát valakivel. Már csak az a kérdés, hogy nekik van-e igazuk, vagy azoknak, akik egyedül alszanak.

Mivel az ember az élete mintegy harmadát alvással tölti, kimondhatjuk, hogy az alvás kifejezetten fontos része az életünknek. Főleg azért, mert az alvásunk minősége hatással van az ébren töltött időnk minőségére is. Csak az Egyesült Államokban körülbelül 60 millió ember szenved valamilyen alvással kapcsolatos problémával, már ezért is megéri foglalkozni a kérdéssel.

A társas alvást a modern civilizáció a felnőttség jeleként kezeli. Amint felnőttkorba ér az ember, többé nem alszik egyedül, de ezután sem gondolkodik el azon, vajon ez mennyire befolyásolja az alvása minőségét.

Rossz hatások

És a helyzet nem is egyértelmű! Vannak felmérések, amelyek azt mutatják, hogy a közös alvás nincs jó hatással az alvásminőségünkre. Attól, hogy valaki folyamatosan mozog mellettünk, sokkal többször indul be az agyunk, mintha egyedül aludnánk, és ez akadályoz minket abban, hogy eljussunk a REM-fázisba.

De ez sem feltétlenül számít, mert az emberek nagy része úgy nyilatkozik, hogy számára kielégítőbb, ha valakivel együtt alhat. Az érzelmi faktornak ugyanis legalább akkora szerepe van az alvás minőségében, mint a pszichológiainak.

Persze van különbség aközött, hogy olyan ember alszik-e egyedül, aki általában is egyedül szokott aludni, vagy olyan, aki többnyire a társa mellett alszik, és csak időnként választják el tőle. Utóbbiaknál a különalvás egy kutatás szerint még fel is erősítheti az alvásproblémákat, mert nekik szorongást okoz, ha nem aludhatnak a társuk mellett.

Ritka előny

És van a közös alvásnak egy ritkán emlegetett nagy előnye is: a közösen alvó párok sokszor „rendszerezik” egymás alvását.

Ezt társas időzítésnek hívják, és az a titka, hogy a partnerének hatása van arra, az illető hogyan osztja be napközben az idejét. Nemcsak az étkezéseik időpontja, hanem az alvásuk időpontja is szinkronizálódik. Ennek egyértelmű haszna az, hogy külön-külön vizsgálva is szabályozottabban alszanak, hiszen kevésbé tudnak eltérni a megszokott normáktól. A rendszeres alvás pedig javíthatja az alvásminőséget is.

A közös alvás és a társas időzítés ugyanakkor fordítva is hat: minél inkább rendeződik egymáshoz egy pár alvása, a kutatások eredményei szerint a kapcsolatuk is annál kielégítőbbé válhat.

Szponzorált tartalom

A cikk  a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik