Élet-Stílus

A lézeres szemműtét feltételei (X)

Amit az alkalmassági vizsgálatról tudni kell

A fejlett orvostechnológiának köszönhetően ma már rutinfeladatnak számítanak a lézeres látásjavító kezelések. Rövidlátás esetén akár -12 dioptriát, távollátás esetén akár +5,5 dioptriát is javíthatnak az orvosok, hogy utána szemüveg és kontaktlencse nélkül élvezhessük az éles látás élményét.

  • A lézeres látásjavító beavatkozás ma már biztonságos, bevált eljárásnak számít, azonban első lépésben egy kötelező alkalmassági vizsgálatra kell bejelentkeznünk, ahol megállapítják a szakemberek, alkalmasak vagyunk-e a műtétre.
  • Az alkalmassági vizsgálatok jellemzően 1,5-2 óráig tartanak és a legtöbb klinikán ingyenesen elvégzik. Ennyi idő alatt alaposan, teljesen fájdalommentesen megvizsgálható a szem állapota, és személyreszabottan meghatározható, hogy melyik kezelés ajánlott a számára. Ebben számos tényező közrejátszik, kezdve a dioptria értékétől a szaruhártya vastagságáig. Utóbbi az egyik legfontosabb szempont, mivel a nem elég vastag szaruhártya kizáró ok lehet.
  • Kevesen tudják, hogy nem mindenki alkalmas a kezelésre. A lézerkezelés nem végezhető el súlyos cukorbetegeken, bizonyos autoimmun vagy szembetegségek esetén, illetve terhesség és szoptatás alatt. Figyelembe kell venni az életkort is: 18 év alatt a szemorvosok nem javasolják a lézeres látásjavító műtétet, főleg azért, mert ekkor még a szem változik. Bizonyos országokban 21 éves kor számít az alsó határnak. A kezelés alapvető kritériumai közé tartozik továbbá, hogy nincs szemet érintő gyulladás, rossz sebgyógyulási hajlam, és fontos, hogy a látás stabil legyen.
  • A vizsgálat igényel némi előkészületet, hogy az orvosok pontos eredményt kapjanak. A vizsgálat előtt mellőzni kell a kontaktlencse viselését: lágy kontaktlencse esetén ez jellemzően 7-14 napot jelent, kemény kontaktlencsénél általában 4 hetet.
  • Az alkalmassági vizsgálat során szemcseppekkel tágítják a pupilláját, aminek következtében akár 24 órán át homályossá válhat a látás, így a vezetés kizárt. A vizsgálatra való felkészülésben a klinika honlapján találhatunk részletes tájékoztatást.
  • Az előzetes vizsgálat során nézik a szem fénytörési hibáit, a szemnyomást, a szem első és hátsó szegmensét. Végeznek hullámfrontmérést és topográfiás vizsgálatot is.
  • Ezen kívül számítsunk arra, hogy a szakorvos a műszeres méréseken túl számos kérdést tesz fel egészségügyi állapotunkról. A vizsgálatra érdemes korábbi leletekkel, betegségeink és szedett gyógyszereink listájával érkezni.
  • Az átfogó alkalmassági vizsgálat elvégzése elengedhetetlen: az eredmények alapján derül csak ki, hogy milyen látásjavító lézerkezelés javasolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik