Élet-Stílus

Rohamosan apadnak a whiskykészletek

Ami pedig még ennél is szomorúbb: a jövő sem ígér túl sok pozitív változást.

Megint divatos lett a világban a whisky. Beszéljünk akár skót, ír, vagy amerikai párlatról, egyre többen isszák, és ráadásul a jó minőségű, tíz – tizenkét éves párlatokat. A trend komolyan azzal fenyeget, hogy az egyre nagyobb gondokat okozó készlethiány miatt összeomolhat a piac – írja a Smithsonian.

A probléma fő oka, hogy a whisky lepárlók üzemeltetői sem láthatnak a jövőbe. Tíz éve, amikor a jelenlegi készleteket gyártották, és töltötték hordókba, gyakorlatilag mindenki vodkát ivott, és ha tartott is otthon egy palack whiskyt az csak azért volt, hogy legyen mivel megkínálni, ha idősebb férfi érkezik vendégségbe. Senki sem gondolta, hogy alig egy évtized múlva a feje tetejére áll a piac, s a magára valamit is adó városi férfiakból whiskyínyenc válik. A világ minden pontján egyre nagyobb a kereslet a drága, minőségi, hosszú időn át tölgyfa hordóban érlelt párlatok iránt. A készletek pedig rohamosan apadnak, ami az árak elszabadulásához, hosszabb távon pedig akár a piac összeomlásához is vezethet.

A jövő kilátásai sem kecsegtetőek. A szokatlanul kemény amerikai tél miatt a nagy lepárlók folyamatos hordóhiánnyal küzdenek. Ami nem csak a öreg whiskyk rajongóinak rossz hír, hanem azoknak is, akik tömegterméknek számító, három évig érlelt fajtákat kedvelik. A rajongók jobban teszik, tehát ha elkezdenek bespájzolni kedvenc italukból a várható szűkös évekre. Baj minden esetre nem lehet belőle.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik