Gazdaság

Brutálisan drágán fogunk inni, ha jönnek az italboltok?

A Pénzcentrum.hu utánajárt, milyen változásokat hozhat, ha a Nemzeti Dohányboltokhoz hasonló rendszerben vásárolhatunk majd alkoholt.

Újra téma lett a “Nemzeti” italbolt, miután a napokban felreppent a hír, hogy a dohánytermékek után az alkoholkereskedelmet is uralma alá vonná az állam. Lapértesülések szerint társadalmi egyeztetés előtt áll az úgynevezett nemzeti alkoholstratégia, és bár még nincsenek konkrét információk arról, mindez milyen szakmai döntéseket szül majd, a piaci szereplők nem tartják kizártnak, hogy hamarosan egy, a Nemzeti Dohányboltokhoz hasonló rendszer készülhet majd elő – írja a Pénzcentrum.hu.

Az oldal rámutat, az alkoholforgalmazás és -árusítás koncessziós boltokba terelése, vagy adott esetben állami monopóliuma egyáltalán nem példa nélküli. Amerikában például, ahol nagy hagyománya van a mérsékelt alkoholfogyasztás állami támogatásának, jelenleg másfél tucat államban van érvényben olyan szabályozás, ami koncentrálja a sörök, borok és a tömények árusítását.

Európában pedig jellemzően az északi országok (Svédország, Finnország, Norvégia) azok, ahol állami koncesszió szabályozza az alkoholtermékek kiskereskedelmét. Ezekben az országokban egyébként éppen emiatt egyáltalán nem olcsó alkoholizálni. A Pénzcentrum megkereste az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát, Vámos Györgyöt, aki konkrétumok híján nem kívánt találgatásokba belemenni, azt azonban elmondta, tudomása szerint többféle koncesszió is szóba jöhet.

Hozzátette, az északi országok brutálisan drágai árait semmiképp se lehet etalonnak tekinteni. “Más és más adópolitika és megannyi jövedelem, s életszínvonal jellemzi az európai országokat, így az északi országokban jellemző árakat nem lehet mintának tekinteni”- mondta a szakember. Azt, hogy az italboltoknak lesz-e, vagy lehet-e árfelhajtó hatása tehát egyelőre nehéz megmondani, az azonban sokat sejtető, hogy az EUROSTAT statisztikái szerint az elmúlt években nem egyszer volt példa arra, hogy az alkoholos italokat és a dohánytermékeket a kontinensen nálunk lehetett a legjobb áron megvenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik