Élet-Stílus

A tavasznak is vannak veszélyei

Megijeszteni senkit nem akarunk, de jobb, ha felkészülünk, mert ilyenkor bizony megbetegedésekre számíthatunk.

Természetesen a tavasz az öröm időszaka mindenki számára, de ugyanúgy, mint minden évszaknak, ennek is megvannak a maga veszélyei. Hiszen reggel még hűvös van, többet járunk emberek közé, kevesebbet ülünk a négy fal között, szervezetünk pedig még gyakran vitaminhiányos a tél végi mérsékelt zöldség-és gyümölcsfogyasztás, a hidegebb évszakra gyakran jellemző egyhangú táplálkozás miatt.


Kép forrása: Thinkstock

A leggyakoribb betegségek

Legtöbbünknek elsőre a szénanátha ugrik be. Helyesen, mert a növények virágzása miatt az 1-2 hónapig tartó szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás, azaz rhinitis ilyenkor a leggyakoribb. Természetesen vannak, akik egész évben allergiások valamilyen anyagra (pl. por, állatszőr), mely folyamatosan jelen van, de ebben az évszakban csatlakoznak hozzájuk azok az szénanáthás “sorstársak” is, akik nem tudnak felhőtlenül örülni a virágba borult természetnek. Tavasszal elsősorban a fák, például a mogyoró, nyír, éger, kőris, tölgy, szilfákról a levegőbe jutó pollen, később az olajfa, nyárfa virágpora a legfőbb allergén. A megfelelő gyógyszerek és orrspray-k alkalmazásával felülkerekedhetünk a problémán.

Biztosan ebben a pillanatban is fel tudnánk sorolni egy-két ismerősünket, akik éppen a második leggyakoribb betegségtől, a torokgyulladástól (pharyngitis) vagy a mandulagyulladástól (tonsillitis) szenvednek környezetünkben ilyenkor, tavasszal. Az előbb említett szénanátha általában megkönnyíti a vírusaik bejutását, ahogy hajlamosító tényezők lehetnek a hűvös hajnalok, a korán, még hidegben elnyalt fagylaltok vagy a tavaszi nagytakarításnál nyálkahártyánkra telepedő és azt irritáló porszemcsék. Ágynyugalommal, bőséges folyadékfogyasztással, láz-és fájdalomcsillapítással és gyakori toroköblögetéssel könnyen úrrá lehetünk a torokgyulladáson.

Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik