A kakaó az egyik legnagyobb kedvenc, a csokoládé fontos alapanyaga. Hatóanyagai jó hatással vannak az idegrendszerre, így nem csoda, ha bánatunkban rögtön a csokiért nyúlunk.
Bár a kakaó Dél-Amerika őserdőiből származik, napjainkban a világ termelésének kétharmada mégis Afrikában folyik. A kakaót (vagy kakaóport) és a kakaóvajat – a csokoládé két fontos alapanyagát – a kakaófa terméséből, a kakaóbabból nyerik. A barna csokoládé kakaóport és -vajat is, míg a fehér csokoládé csak kakaóvajat tartalmaz.
Hatóanyagai
A kakaó legfőbb alkotóanyagai a teobromin, a koffein és a teofillin. A teobromin a koffeinhez hasonlóan élénkít, de vizelethajtó hatása erősebb. A teofillin jó hatással van a légzőrendszerre, csökkenti az asztmás rohamokat és tágítja a tüdőarteriolákat. A koffein központi idegrendszerre gyakorolt hatása közismert, élénkíti és serkenti az agy működését.
Hogyan hat a szervezetünkre?
A kakaó a benne lévő polifenoloknak köszönhetően védi az erek szerkezetét, növeli rugalmasságukat, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint szabályozza és megfelelő értékek között tartja a vérnyomást. Jó hatással van a koleszterinszintre is. Rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztőrendszerre, valamint szabályozza a vércukorszintet.
Koffeintartalmának köszönhetően (ami kevesebb, mint a kávéban lévő koffeinmennyiség) serkentően hat az agy működésére, élénkíti a szervezetet és gyorsítja a koncentrációkészséget.
Ha szeretné megtudni, mit tegyen az, aki érzékeny a kakaóra, kattintson ide.
Forrás: Sokunk kedvence: a kakaó (Házipatika)