Élet-Stílus

A stressz miatt zúg a fülünk?

fejfájás (szomorú, fejfájás, )
fejfájás (szomorú, fejfájás, )

A fűlzúgás zavarhatja a pihentető alvást, és olykor még a mindennapi teendőink elvégzését is megakadályozza.

A tinnitus latin szó, jelentése csörgés, csengés. Olyan, fülben vagy fejben hallható hangra utal, amely nem emberen kívüli hangforrásból keletkezik. Ez lehet sípolás, csobogás, zúgás, sistergés, ciripelés, kattogás és dübörgés is. Mindez a stressztől?

A hallott zajt agyunk nem képes kizárni úgy, mint a külső hangforrásokat, és a fülzúgás olyannyira felerősödhet, hogy az alvást is megzavarhatja. A szakemberek még nem jutottak egységes álláspontra, hogy mi okozhatja a hirtelen jelentkező, tartós fülzúgást, abban azonban egyetértenek, hogy a tinnitus egyfajta tünet, amely testi-lelki leterheltségünkről vagy egy betegségünkről is árulkodhat.

Egy 2007-es amerikai kutatás szerint a tinnitust az esetek 22 százalékában tartós hangos, külső zajforrás okozza, 10-13 százalékban nyaksérülés vagy nyak- és állkapocs-ízületi probléma, és 10 százalékban valamilyen betegség (idegrendszeri, keringési, pajzsmirigy vagy fogászati problémák, cukorbetegség). Egyeseknél fülzsírdugó, fülbetegség, a belső fül rossz vérkeringése miatt is keletkezhetnek a csillapíthatatlan hangok. Az esetek több mint felében pedig a kiváltó ok egy lelki trauma, az állandó feszültség vagy stresszhelyzet.

Mi állhat a hátterében?

A kutatók arra is rájöttek, hogy a tinnitus leginkább az inger felvételével és feldolgozásával van összefüggésben. „Az agy azon területei, ahol ezeknek az információknak az átadása, átalakulása történik, kritikus helyei a fülzúgás létrejöttének. Ma már tudjuk, hogy a fültől az agykéregig nem kevesebb mint 15 különböző ilyen kritikus hely van. A modern biológiai és idegélettani kutatások azt is bizonyították, hogy ha egy inger elég erős és hosszabb ideig fennáll, akkor megszűnése után is megmaradhat az általa kiváltott érzet. Így van ez a fülzúgás esetében is” – magyarázza dr. Szalai László pszichológus, a Magyar Tinnitus Egyesület elnöke, aki 1998 óta foglalkozik a fülzúgás pszichológiai hátterével, és a témában két könyvet is publikált.

Ha szeretné megtudni, hogyan gyógyítják, kattintson ide.

Forrás: Fülzúgás: a stressz lenne az oka? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik