Élet-Stílus

A felmelegedés kapóra jön az influenzának

influenza-laz(960x640)(1).jpg (lázas, )
influenza-laz(960x640)(1).jpg (lázas, )

A hirtelen jött tavasz nemcsak nekünk, hanem a vírusoknak is jót tesz.

Az influenzával fertőzött betegek száma Európa-szerte egyre több: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleménye szerint eddig már 13 ország jelentett földrajzilag kiterjedt influenzajárványt. Mint elmondták: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 26 ország megbetegedési statisztikái alapján készített jelentése azt mutatja: stabilan tartja magát az influenza Európában.


Stabilan tartja magát az influenza – Forrás: ÁNTSZ

Január 14. és 20. között 17 európai országban növekedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, míg öt országban már csökkent az esetszám. Influenzától azonban nemcsak Európa szenved, hanem az Egyesült Államok is, ahol az utóbbi napokban már súlyos méreteket öltött a vírus terjedése.

A helyi szakemberek az internetes közösségi oldalak, vagyis a Facebook és a Twitter segítségével próbálják nyomon követni a betegség terjedését és előre figyelmeztetni a lakosságot.

Magyarország egyelőre kitart

Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint Magyarországon továbbra sincsen járvány. Január 14. és 20. között csupán mérsékelten emelkedett azok száma, akik influenzaszerű megbetegedésekkel fordultak orvoshoz. Az ÁNTSZ szakemberei a legtöbb beteget a fővárosban (217), Tolna (182) és Jász-Nagykun-Szolnok megyében (172) regisztrálták, míg a legkevesebbet Nógrád, Békés és Veszprém megyében.

Mi fertőz?

A figyelőszolgálat októberi indulása óta a betegek légúti mintáiból döntően továbbra is az influenza A(H1)pdm09, az influenza A(H3) és az influenza B(Yamagata) vírusok jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez a három törzs található meg az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában is – számol be az ÁNTSZ.

A szakemberek szerint a védőoltás beadatásával még nem késtünk el: ha most kérjük orvosunktól, már a járvány kialakulása előtt védettek lehetünk. Arról, hogy a védőoltás ajánlott-e a kismamáknak, itt írtunk.

Vigyázzunk a hirtelen jött tavasszal!

A magasban folyamatosan zajló melegedés keddre már a talaj közelében is érezteti a hatását, enyhülés kezdődik, ám ez nem feltétlenül jó hír. Legalábbis nem az a levegőben lévő kórokozók szempontjából, ezek ugyanis a párás, nedves környezetben gyorsabban terjedhetnek.

Fontos a megelőzés!

Még a járvány kitörése előtt érdemes időt és energiát fordítani arra, hogy felkészítsük szervezetünket a kórokozók támadására:

– fogyasszunk sok folyadékot
– együnk sok C-vitamin tartalmú zöldséget és gyümölcsöt
– soha ne felejtsünk el kezet mosni: különösen tömegközlekedés és mosdóhasználat után, étkezés előtt
– arra az esetre, ha nincs mosdó a közelünkben, mindig legyen nálunk egy kis flakon fertőtlenítőt tartalmazó kézmosó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik