Élet-Stílus

Közösségi oldalon követik az influenzát

influenza (influenza, )
influenza (influenza, )

Súlyos és járványszerű méreteket öltött az influenza az USA-ban. A Johns Hopkins Egyetem szakemberei a Twitter mikroblogportálján figyelik a betegség elterjedését.

A közösségi oldal felhasználói rengeteget foglalkoznak az influenzával, így a szakembereknek nehéz volt különválasztaniuk a fertőző betegséget csupán érintő és a valódi eseteket említő bejegyzéseket.

Az egyetem informatikai tanszékén dolgozó Mark Dredze és kollégái olyan, az emberi nyelv feldolgozására specializálódott technológiákra épülő szűrőprogramot dolgoztak ki, amely kizárólag a valódi influenzás esetekre vonatkozó információkat juttatja el a kutatóknak, kiszűrve minden egyéb, a betegséggel kapcsolatos Twitter-bejegyzést az Egyesült Államokra kiterjedően.

A rendszer teszteléséhez a szakemberek összevetették saját eredményeiket az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) adataival. A kutatók térképeket is készítettek, amelyek az influenza elterjedtségét mutatják az egyes államokra lebontva. Dredze reményei szerint a rendszert a jövőben más betegségek nyomon követéséhez is tudják majd használni.

Immunrendszer

Azért, hogy ellenállóbb legyen az amerikaiak szervezete, talán célszerű lenne az oroszok mintáját követni. Mint azt megírtuk, hiába repkednek Oroszországban a mínuszok. Az egyik óvodában már 18 éve használják azt jól bevállt szokást, hogy a gyerekek fürdőruhában naponta  fél percet kint játszanak az udvaron.

Olesya Osintseva a szibériai óvoda igazgatónője szerint, azóta látványos a gyerekek egészségi állapota.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik