Élet-Stílus

Minden negyedik ember megkapta a sertésinfluenzát

influenza (influenza, )
influenza (influenza, )

A 2009-2010 közötti tombolása idején a járvány az emberiség negyedét megfertőzte.

A H1N1 elsősorban a gyerekekre volt veszélyes: az adatok szerint a szezonális influenzánál erősebben támadta őket a H1N1, míg a 65 év feletti emberek ellenállóbbnak bizonyultak vele szemben – derült ki az Egészségügyi Világszervezet és az Imperial College London kutatóinak közös elemzéséből. Mivel az új vírus sertésekből eredt, sokáig sertésinfluenzának nevezték.

A vizsgálatuk egyébként 19 ország adatait és 24 korábbi felmérést összegzett, ebből derült ki, hogy a 2009 és 2010 között tomboló vírus gyakorlatilag a bolygó teljes lakosságának negyedét megfertőzte. A nemzetközi csoport azt a tanulságot vonta le, hogy a jövőbeni járványok elleni védekezés érdekében elengedhetetlen a korai megfigyelési és ellenőrző rendszer.

A mostani tanulmány szerzői nem tekintették elsődleges feladatuknak a halálozási mutatók vizsgálatát, a már nyilvánosságra hozott adatok és folyó elemzések alapján úgy becsülik, hogy a H1N1 a vizsgált időszakban 200 ezer ember halálát okozhatta, vagyis a ráta nem érte el még a 0,02 százalékot sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik