Élet-Stílus

Mindenképpen szívroham a vége

szivroham(960x640)(2).jpg (szívroham)
szivroham(960x640)(2).jpg (szívroham)

Sokat stresszel? Ha igen, sokkal nagyobb az esélye a korai halálra.

Az American Journal of Cardiology című szaklapban megjelent kutatásukban a Columbia Egyetem orvosi karának kutatói hat korábbi tanulmányt elemeztek, amelyekben a résztvevőket az általuk érzékelt stressz-szintről kérdezték.

Az alanyokat magas és alacsony stresszpontszám szerint csoportokra osztották, majd 14 évig nyomon követték őket, és figyelték a szívrohamok előfordulását.

Stressz vs. szívroham

Az eredmények alapján kiderült, hogy a leginkább stresszes személyek esetében 27 százalékkal magasabb volt a szívroham valószínűsége. A stressz hatása olyan erőteljesnek bizonyult, hogy a kutatók napi öt szál cigaretta elszívásához hasonlították. Egy másik megközelítés szerint a stressz hatása az LDL-koleszterin 2,8 mmol/l mértékű, illetve a vérnyomás 2,7/1,4 Hgmm mértékű emelkedéséhez hasonlítható.

A brit Szív Alapítvány szerint azoknak a személyeknek, akik amúgy is ki vannak téve a szívbetegségek magas kockázatának, vagy már szívbetegek, a 2 mmol/l alatti LDL koleszterinszintet kell megcélozniuk. Ez alapján tehát a 2,8 mmol/l-es emelkedés a szívbetegek és stroke-os betegek esetében több mint duplája az ajánlott koleszterinszintnek. Az egészséges vérnyomásérték pedig az ajánlások szerint nem haladhatja meg a 140/90 Hgmm-t.

Ha szeretné tudni, miért függ a stressz és a szívroham, kattintson ide.

Forrás: Így is, úgy is szívroham a vége! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik