Élet-Stílus

Hongkong tökéletes [PingHong blog]

Több mint egy hete vagyok álmaim városában, és nem tudok betelni vele. Hongkong minden, amit egy magamfajta lány megkívánhat.

Tényleg nem szeretnék túlzásokba esni, és az egekig magasztalni szívem szerelmét, ezért néhány alapvető ténnyel is fogok szolgálni. Részben saját tapasztalatból merítkezem, részben a Wikipediát hívom segítségül.

Nagyon zsúfolt. Nem tudom, hogy említettem-e, de Hongkongban annyian laknak mint Magyarországon, területe viszont csak kétszer akkora, mint Budapesté. Ennek a területnek a 40 százaléka ráadásul nemzeti park, így nem csoda, ha a felhőkarcolók egymást érik a városban. A hongkongi városvezetés azonban felkészült a tömegre. Kiváló villamos és metróhálózata van a városnak, ez utóbbi óriási, szép, kényelmes, tiszta és egyértelmű. Persze a hétköznap reggelek itt is nagyon durvák (nem nyugati ember számára valók), de átvészelhetők. Hongkongban közlekedni kicsit olyan, mint amikor fesztiválozik az ember. Mindig mindenki szembe jön, mindenkit kerülgetni kell, és az itteniek nem az előzékenységükről híresek. Kis tolakodás mindig van, de a sápadt turistáknak azért általában akad egy talpalatnyi hely.


Még több infó és kép a Facebookon!

Nagyon párás és extra meleg. Van az a helyzet, amikor el kell döntened, hogy zuhanyozz-e vagy sem, de itt igazából teljesen mindegy. Lezuhanyozol, kijössz a fürdőből, és leizzadsz. Elindulsz a lift felé, ahol kellemesen hűvös van, átmész a szálloda lobbyján, még minden rendben, de amint kilépsz az ajtón, leizzadsz.  Tényleg eszméletlen, mert nincs az a szer, ami emelhetne a komfortérzeteden. (Ennek ellenére a hongkongi fiatalok bakancsban, prémes felsőkben, és egyéb elmebeteg ruházatokban flangálnak, hogy nem sülne le a képükről a bőr..) Meg kell jegyeznem, hogy itt mindenki esernyővel rohangál, mert a nap mindig süt, és nagyon éget, ha viszont éppen nem, akkor pedig szakad az eső.


Még több infó és kép a Facebookon!

Dohányzás. Teljesen felesleges dohánytermékkel készülnie bárkinek, aki ide utazik, ugyanis úgy sem akar rágyújtani. Akkora a pára és a hőség, hogy nem fogja kívánni. Találni egy helyet ahol légkondi van és lehet dohányozni,  lehetetlennek bizonyult, tűt a szénakazalban effektus. 


Még több infó és kép a Facebookon!

Az utca embere nem beszél angolul. Mondanom sem kell, hogy az angol tudásom hagy némi kivánni valót maga után, de még én is egészen zavarba tudok jönni, amikor megkérdezem, hogy Hello, can you help me? Where is the parknshop? és néznek. Ok, akkor máshogy: Hello, where is the next market. You know, bread and milk and fruit, whatever.. semmi. És persze van olyan helyzet, amikor elkezdik darálni, és a felét sem értem. Ábel a rengetegben érzés, de csak pár percig, mert utána adja magát a város. 


Még több infó és kép a Facebookon!

Kontrasztos. Hongkong egyike a világ vezető pénzügyi központjainak, gazdasága a legszabadabbnak bizonyult az elmúlt 15 évre visszatekintve. Az alacsony adóterhek miatt sok nemzetközi vállalat itt rendezte be központját, amelynek köszönhetően az ország a nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi élet egyik fellegvára lett. (Itt található a legnagyobb tömörülése a vállalati központoknak az ázsiai-csendes-óceáni régióban.) A hongkongi értéktőzsde a hatodik legnagyobb a világon, amelynek piaci kapitalizációja 2007-re elérte a 2,97 billió USA dollárt. (Wikipedia)

Kontrasztos, mert ugyan úgy megtalálod a szárított polipot az utcai kifőzdésnél, mint a két Michelin csillagos éttermet, a sikátort, és a világ top legmagasabb épületeit.  Látsz hajléktalant, de jóval több Mazerattit, Ferrarit, Porschét és Jaguart. (Hamarosan írni fogok a rendszámokról és az autókról, mert fenomenális gépjárművekkel rohangálnak a hongkongi milliomosok) Korábbam már írtam arról, hogy az emberek sorban állnak a világmárkák üzletei előtt, és hogy vannak olyan luxus bevásárló utcák és negyedek és turistacsalogató fényjátékok, amelyek napi energia felhasználása elég lenne egy harmadik világbeli falucska uniós szintű várossá emelésére. 


Még több infó és kép a Facebookon!

Állítólag! Hongkongban 15 ezer dollár az átlag kereset, és kb. 3500 dollárba kerül egy ember havi étkezése (ha nem eszik zöldborsót, ami kb. aranyárban van). Persze itt is van egy-két hajléktalan, de azt kell mondjam, hogy – már amennyire én bele látok az itteniek életébe –  mindenkinek van munkája. Elhelyezkednek a megannyi pláza egyikében, a kikötőkben és a szállodákban. Ezen elméletemet támasztja alá a  Wikipedia ide vonatkozó cikkeje is mely szerint 2007-ben 3.46 millió embert foglalkoztattak Hongkongban teljes munkaidőben, a munkanélküliség átlagosan 4,1%volt, ami alacsonynak számít. A GNP 90%-át a szolgáltatások adják, míg az ipar mindössze csak 9%-ot tesz ki. Az infláció mindössze csak 2%. Két év alatt a város annyit fejlődött, hogy 2009-re Hongkong lett a világ ötödik legdrágább városa. (Wikipedia)

Drága de olcsó. Elképesztően drágák a pubok. Egy sör 60 dollárba kerül alaphangon, amit ha átváltunk forintra kijön az 1550 forint, ami a háromszorosa az otthoni csapoltak árának.


Még több infó és kép a Facebookon!

Az ételek olcsók. Már 40 dollárból jól lakhat az ember, és választhat kínai, indiai, vietnámi francia és nemzetközi ételek tömkelegéből.  Egy BigMac például 15, 9 dollár, vagyis egészen pontosan egy otthoni sajtburger áráért teheted magadévá. És ha már McDondalds, akkor mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy Hongkong olyan fantasztikus város, ahol HÁZHOZ SZÁLLÍTJÁK a megrendelt mekis elemózsiát.

Bazár, kütyük.
Egy távirányítós kisrepülő 150 dollárba (3600 Ft ) kerül, egy falra specializálódott távirányítós kisautó pedig 300 dollárba. ( 7200 Ft ) Egy Conversért 150-200 (4800 Ft ) dollárt kérnek, és rengeteg bazári árut 10 (240 Ft) és 35 ( 840 Ft )dollár között vehetsz meg. Ilyenek az itt is nagyon menőnek számító Angry Birds-ös kütyük, kiegészítők és használati tárgyak is.   


külön üzenet haza:  _;)_    

Papucsokat és cipőket már 35-50 dollártól árulnak, ami egészen jutányos, hiszen egy 50 dolláros papucs esetünkben 1200 forintba kerül, és vannak nagyon vicces, otthon biztosan nem kapható darabok. (Szeretnék majd cipőgalériát is feltölteni, de még gyűjtöm az anyagot. )

Na, dióhéjban ennyit arról, hogy mit tanultam az elmúlt héten. Ez a város tökéletes, ha nem kell szállást fizetned, vagy minden hónapban keresel egy zsák pénzt. Bár szerintem akkor is tökéletes, ha egy pub negyedben dolgozol felszolgálóként vagy egy divatos ruhabutikban eladóként. Hongkong tökéletes.

Még több infó és kép a Facebookon!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik