Élet-Stílus

Depresszió fenyegeti a kisgyerekes szülőket

Egy új brit kutatás mutatott rá, hogy a kisgyermekes szülők, mind az apák, mind az anyák nagyobb eséllyel lesznek depressziósak.

A University College London kutatói jutottak arra a megállapításra, hogy a 12 évesnél fiatalabb gyerekeket nevelő szülők viszonylag gyakran esnek depresszióba. A legnagyobb eséllyel mindjárt a gyermek első életévében, a veszély pedig nemcsak az anyákat fenyegeti, az ifjú apák is a normálisnál nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Az anyák esetében 14%-nál a gyerek első életévében jelentkeztek a depresszió tünetei, ami összhangban van a már kimutatott szülés utáni depresszió előfordulási számaival. Újdonságnak számít azonban az, hogy ez az apákat is fenyegeti: 4%-uk a gyerek egyéves kora előtt depressziós tünetekkel fordul orvoshoz.

A norfolki professzor, James Paulson szerint az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy a gyerek születése utáni első év mindkét szülőnek a legkritikusabb életszakasza a depresszió szempontjából. Korábban még az anyák hormonális változásával próbálták magyarázni a jelenséget, ám az újabb kutatások már inkább azt valószínűsítik, hogy a háttérben pszichoszociális tényezők, úgymint stressz, fokozott munkahelyi követelmények, a támogatás hiányának érzete állhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik