Élet-Stílus

Történelmet írt az amerikai kutató

admin
admin

2009. 10. 12. 13:59

Elinor Ostrom amerikai kutató az első nő, aki közgazdasági Nobel-díjat kapott. Az Indiana állambeli Bloomington egyetem kutatója az ugyancsak amerikai Oliver E. Williamsonnal megosztva kapta az elismerést a Svéd Királyi Akadémia hétfői bejelentése szerint.

Elinor Ostrom 1933-ban született, a politikatudomány professzora. Az indoklás szerint a díjat „a gazdasági kormányzással, különösképpen a közös erőforrásokkal kapcsolatos elemzéseivel” érdemelte ki.

Oliver E. Williamson 1932-ben szültetett, a kaliforniai Berkeley egyetem professzora. A közgazdasági Nobel-díjat szintén a gazdasági kormányzással, főképpen „a vállalat határaival foglalkozó tanulmányaival” érdemelte ki.

A díjazottak (fotó: MTI/EPA)

A díjazottak (fotó: MTI/EPA)

A díjazottak az elismeréssel járó – átszámítva nagyjából 270 millió forintot kitevő – pénzjutalmat is megosztva kapják.

A Svéd Királyi Akadémia indoklása szerint a két tudós rávilágított, hogy a közgazdasági elemzés módszere a legtöbb társadalmi szervezet vizsgálatára is alkalmas lehet. A gazdasági tranzakciók nem csupán a piacokon mennek végbe, hanem cégeken, egyesületeken, társulásokon, háztartásokon és más intézményeken belül is. A gazdaságelmélet részletesen feltárta a piacok értékeit és korlátait, de kevés figyelmet fordított más intézményi formákra. Ostrom és Williamson kutatásai viszont azt mutatják, hogy a közgazdasági elemzés társadalmi szervezetekre is vonatkozhat – áll az indoklásában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.