Élet-Stílus

Bravúrarany az úszóvébén

Fantasztikus versenyzéssel elsőként csapott a célba 400 női vegyesen Hosszú Katinka. A férfiaknál ugyanezen a távon csak két amerikai tudta megelőzni Cseh Lászlót.

A férfiaknál a rövidebb vegyestávon csak Ryan Lochte volt gyorsabb Cseh Lászlónál, és az amerikai volt az esélyese a 400 méternek is. Lochte honfitársára Scott Tyler Clary-ra is oda kellett figyelni, akárcsak a brazil Pereirára, aki már Pekingben is megszorongatta a dobogósokat.

A rajtot éppen a brazil kapta el a legjobban, csak Lochte tartotta vele a lépést pillangón. A második százon is Pereira volt az élen, Cseh Lászlót a harmadik helyért küzdött Tyler Clary-vel. A mezőny, Kis Gergővel egyetemben teljesen leszakadt az élen haladó kvartettől.

Az érmesek sorrendben (b-j): Lochte, Tyler Clary, Cseh (MTI)

Az érmesek sorrendben (b-j): Lochte, Tyler Clary, Cseh (MTI)

Meglepetésre mellen sem szakadt le a brazil, de az utolsó 100 méterre elfogyott. Cseh (4:07.37) óriási csatát vívott Tyler Clary-vel (4:07.31), az amerikai egy orrhosszal előzte meg a célban. A számot a papírformának megfelelően Lochte nyerte (4:07.01), de nem sikerült megdöntenie Phelps Pekingben úszott világcsúcsát.

Kis 4:10.40-es egyéni csúccsal zárt az ötödik helyen, Cseh és közte a brazil Thiago Pereira (4:08.86) csapott a célba.

Az új magyar csodaúszó

A harmadik idővel kvalifikálta magát a fináléra Hosszú Katinka, aki saját bevallása szerint a vébé végére elfáradt. Ehhez képest remekül kapta el a rajtot, és a dél-afrikai Kirstie Coventry-vel együtt azonnal az élre állt.

Pillangón, háton, majd mellen is fej-fej mellett haladt a két leggyorsabb úszónő, a riválisok fokozatosan leszakadtak róluk. Gyorsra fordulva is másodpercek választották el őket, az utolsó 75 métert viszont nagyon megnyomta Hosszú. A rutinosabb Covenry-nek esélye sem volt, végül közel egy testhosszal verte őt is a harmadik érmét szerző Hosszú.

A 200 m vegyes és 200 m pillangón szerzett bronzérmei után a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Ugyanebben számban Jakabos Zsuzsanna hetedik lett.

Az utolsó napon négy világcsúcs dőlt meg: a brit Liam Tancock férfi 50 m háton, az orosz Julija Jefimova női 50 m mellen, a német Britta Steffen női 50 m gyorson, valamint az amerikai csapat a férfi 4×100-as vegyesváltóban faragott a korábbi rekordon.

nyilatkozatok

Cseh László: “Nem vagyok maradéktalanul boldog. Kemény verseny volt, megpróbáltam hajrázni, de ezúttal nem sikerült. Nem volt erőm, de nem akarok a betegségemre hivatkozni. Nem tudtam annyit edzeni, amennyit szerettem és kellett volna, márpedig anélkül nem megy, négy hónap kevés egy világbajnoksághoz. Elfáradtam. Nem történt tragédia, de elégedetlen vagyok, most egy kis pihenő következik, aztán szeptembertől teljes erővel jöhet a felkészülés.”

Kis Gergő: “Nem lehetek elégedetlen, hiszen a legjobbamat megjavítottam, méghozzá 26 századdal. De azért sem, mert a négy számom közül háromban döntőt úsztam Rómában. A mai versenyben háton elaludtam, a végét nagyon össze kellett szednem, negyedik szerettem volna lenni, de az ötödik hely se rossz.”

Hosszú Katinka: “Az lettem, ami lenni akartam: világbajnok! Nem sikerült ugyan 4:30-on belül úsznom, így világcsúcs helyett Európa-csúccsal nyertem, de roppant fáradtnak éreztem magam, mégiscsak ez volt a tizenkettedik vízbeugrásom Rómában. Ehhez képest nagyon jól sikerült. A vége felé nézegettem is, hogy mennyire elől vagyok. Ekkor kezdtem elhinni, hogy meglesz az arany. Nagyon szeretem Rómát.”

Jakabos Zsuzsanna: “Az egyéni csúcsomon nem javítottam, de már annak is nagyon örülök, hogy döntőt úszhattam. Szerintem a hetedik hely nem rossz eredmény, végtére is nem lettem utolsó. Egy nap kétszer is leúszni a négyszáz vegyest nehéz dolog.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik