Élet-Stílus

Federer-Roddick döntő Wimbledonban

A 20. Grand Slam-döntőjét játszhatja a hatodik wimbledoni sikerére hajtó svájci Roger Federer, aki pénteken három szettben verte a német Tommy Haast. Ellenfele a hazaiak kedvencét búcsúztató amerikai Andy Roddick lesz.

A világranglista-második svájci teniszező könnyedén, alig több mint két óra alatt kötött útilaput a 24. helyen kiemelt Tommy Haas talpára, ezzel zsinórban hetedszer döntős Wimledonban, összesen pedig immáron a 20. Grand Slam-fináléjára készülhet.

Az első szettet csak a rövidítésben dőlt el, miután mind a ketten magabiztosan adogattak. Ebben a tekintetben sokáig a második menetben sem változott a helyzet. Federer aztán 6:5-nél, a mérkőzés során első alkalommal elvette az ellenfele szervajátékát, egyszersmind 2:0-ás előnybe került.

A 15. Grand Slam-trófeájára hajtó svájci a harmadik játszmában is egyszer brékelt, de ez elegendő is volt a győzelemhez, mivel Haasnak esélye sem volt arra, hogy fogadóként nyerjen játékot, a németnek egyetlen bréklehetősége sem akadt a mérkőzésen.

Ötről a hatra léphet Wimbledonban (MTI/EPA)

Ötről a hatra léphet Wimbledonban (MTI/EPA)

Federer a Roland Garroson nagy csatát vívott Haasszal, ám ezúttal a játék minden lényeges elemében felülmúlta a német riválisát: 49 nyerőt ütött, miközben 15 ki nem kényszerített hibát vétett, Haas pedig 31-et. Mind a ketten 11 ászt ütöttek, ugyanakkor Federer az első adogatásainak 89 százalékából pontot ért, ráadásul a második szervák 81 százalékából is ő jött ki győztesen; Haas mutatói e tekintetben 74, illetve 45.

„Tommy Párizs óta nagyszerűen teniszezik, nagy fegyvertény a legyőzése, ráadásul ez kiváló játékkal sikerült. Fantasztikus, hogy újra döntőt játszhatok Wimbledonban, a kedvenc tornámon” – magyarázta Federer.

A második elődöntőben a két Andy mérkőzésén, az amerikai Roddick négy szettben, 3 óra és 7 perc alatt legyőzte Murrayt.
Az első szettet amerikai játékos nyerte 6:4-re, majd a skót 35 perc alatt ugyanilyen arányban hozta a második játszmát.

Úgy tűnt, hogy a harmadik menet nem lesz szoros: Roddick már 4:1-re és 5:2-re is vezetett, a hazai közönség kedvence azonban utolérte riválisát, egyenlített (5:5), sőt, a rövidítésben játszma labdája is volt, ugyanakkor nem tudott élni vele.

A sor következő (utolsó) szettben mind a ketten hozták saját szervajátékait, így jutottak el 6:6-ig. A rövidítésben Roddick két mérkőzéslabdához jutott, és a másodikat értékesítve karrierje során harmadszor masírozott be a wimbledoni döntőbe.

Federer készülhet kedvezőbb előjelekkel a vasárnapi meccsre, hiszen a 2004 és a 2005-ös fináléban legyőzte amerikait. A két játékos eddig húsz meccséből Roddick mindössze kétszer nyert.

„Kevesen hitték, hogy itt ma nyerhetek. Én viszont bíztam magamban, tudtam, amennyiben úgy teniszezek, ahogy tudok, ott lehetek a döntőben – és ott vagyok” – mondta Roddick.

Férfi egyes, elődöntő:
Federer (svájci, 2.)-Haas (német, 24.) 7:6, 7:5, 6:3
Roddick (amerikai, 6.)-Murray (brit, 3.) 6:4, 4:6, 7:6, 7:6

Ajánlott videó

Olvasói sztorik