Élet-Stílus

Federer 0-2-ről fordított Haas ellen

A második helyen kiemelt Roger Federer óriási csatában, két vesztett játszma után győzött vasárnap Tommy Haas ellen, ezzel bejutott a negyeddöntőbe a Roland Garroson.

A svájci és a német versenyző hallatlanul magas szinten játszott, roppant látványos teniszt mutatott be. Az összecsapás 3 óra 7 percig tartott.

Haas remekül olvasta Federer játékát, s ez az első két játszmában érvényesült: az elsőt 47 percnyi kemény játék után rövidítésben nyerte, a másodikat 7:5-re úgy, hogy előbb a svájci került break-előnybe, azonban Haas később kétszer is elvette az adogatását.

A német a harmadikban is ellépett 4:3-ra. Sőt, break-labdához jutott a nyolcadik játékban: ha azt behúzza, Federer aligha kerüli el a címvédő Rafael Nadal vasárnapi sorsát. Ám nem így történt. Federer megúszta, s ezt követően egyre javuló játékának köszönhetően megnyerte a harmadik játszmát.

Az elszalasztott lehetőség láttán Haas összeomlott, játéka szétesett, s bár a döntő szett első hat pontját ő nyerte, Federert már nem tudta megállítani.

„Amikor 3:4-es szett-állásnál egy fonákkal sikerült elkerülnöm a break-et, éreztem, hogy fordulópont következhet. Tommy kiválóan játszott, de egy ilyen pont elvesztése mindenkit megvisel. Addig remekül szervált elsőből és másodikból is, alig tudtam reagálni az adogatásaira. Tulajdonképpen az ő romló teljesítménye nyomán kerültem fölénybe” – árulta el a 14. nagy tornagyőzelmére hajtó, Haas ellen legutóbb az ausztrál nyílt bajnokság nyolcaddöntőjében is ötszettes maratoniba bonyolódó svájci. „Egy ötszettes győzelem ugyanakkor remek motiváló erő, alig várom a folytatást.”

Kevésen múlott, hogy nem Haas fogadta Federer gratulációját (MTI/EPA)

Kevésen múlott, hogy nem Haas fogadta Federer gratulációját (MTI/EPA)

Federer, aki az utóbbi három évben döntős volt Párizsban, és ott rendre kikapott Nadaltól, első számú esélyessé lépett elő, miután a spanyol vasárnap váratlanul kikapott a svéd Robin Söderlingtől. A 13-szoros Grand Slam-győztes svájci teniszező vitrinjéből egyedül a párizsi trófea hiányzik.

A svájci legközelebb a Andy Roddick-Gael Monfils párharc győztese ellen játszik. Arra a kérdésre, hogy melyikük ellen készülne szívesebben, Federer nem maradt adós a válasszal:
„Roddick ellen 18-2 a mérlegem, így elképzelhetik, hogy kivel játszanék inkább.”

francia nyílt teniszbajnokság, roland garros

Férfiak, nyolcaddöntő:
Federer (svájci, 2.)-Haas (német) 6:7, 5:7, 6:4, 6:0, 6:2
Del Potro (argentin, 5.)-Tsonga (francia, 9.) 6:1, 6
Robredo (spanyol, 16.)-Kohlschreiber (német, 29.)
6:4, 5:7, 7:6, 6:2

Nők, nyolcaddöntő:
S. Williams (amerikai, 2.)-Wozniak (kanadai, 24.)
6:1, 6:2
Cirstea (román)-Jankovics (szerb, 5.) 3:6, 6:0, 9:7
Kuznyecova (orosz, 7.)-A. Radwanska (lengyel, 12.)
6:4, 1:6, 6:1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik