Élet-Stílus

Kenyeres filmje utazik Cannes-ba

Bár a szerdán kezdődő 62. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába idén nem került magyar film, számos szakmai rendezvénynek lesz magyar résztvevője. Többek közt a Rendezők Kéthete című rangos párhuzamos program részeként tartják Kenyeres Bálint A repülés története című rövidfilmjének nemzetközi premierjét.

A repülés történetét, amely az idei Magyar Filmszemle nyitófilmjeként debütált, a május 22-i cannes-i díszbemutatóra a rendező, Erdély Mátyás operatőr, Hutlassa Tamás producer és Durst György koproducer kíséri el – tájékoztatta Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa kedden az MTI-t.

Közleménye szerint a 48. Kritikusok Hete (Semaine Internationale de la Critique) keretében május 16-án mutatják be Cannes-ban az Új Budapest Filmstúdió koprodukciójában készült Lost Persons Area (Elveszett Személyek Körzete) című belga-holland-magyar filmet, Caroline Strubbe első rendezését, amelynek főszereplője a Fehér tenyérből ismert Hajdu Zoltán Miklós, zeneszerzője pedig Márkos Albert. A Kritikusok Hete különprogramjában Nagy Dénes Russian Playground és a Vízkelety Márton operatőr fényképezte Transsiberian Voices című rövidfilmeket is műsorra tűzik.

A Hungaricom filmforgalmazó cég a cannes-i filmünnep keretében megrendezendő filmvásáron önálló standdal várja az érdeklődőket. A külföldi forgalmazók Cannes-ban láthatják először Fonyó Gergely Made in Hungaria című musicaljét, és Goda Krisztina Kaméleon című alkotásának is rendeznek vetítést a filmvásáron.

Az európai filmek népszerűsítéséért tevékenykedő, 30 országot tömörítő European Film Promotion (EFP) tizedik alkalommal rendezi meg Producers on the Move elnevezésű szakmai programját Cannes-ban, ahová ezúttal Sipos Gábor producer (Laokoon Film) kapott meghívást a Magyar Filmunió ajánlása alapján.

A lengyel Independent Film Foundation közép-európai forgatókönyv-fejlesztő fórumán, a ScripTeast-en Elek Judit és Berger László, valamint Erdélyi Dániel filmtervei vesznek részt. A legjobb forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat – amelyért a két magyar filmterv mellett még hét ország tíz projektje versenyez – május 20-án adják át Cannes-ban.

A Magyar Filmunió május 13-án nyitja meg újra az International Village Magyar Pavilonját, amely lehetőséget biztosít a magyar és a nemzetközi filmszakma találkozására. A Magyar Pavilonban május 19-én a Daazo.com európai rövidfilmportál és a ScriptBase online forgatókönyvírói platform mutatkozik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik