Élet-Stílus

Ulickaja lesz a könyvfesztivál díszvendége

A tavalyi helyszínen, a budapesti Millenáris Parkban, de meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat április 23. és 26. között a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A várhatóan ötvenezer kiadványt felvonultató könyves seregszemle díszvendége Ljudmila Ulickaja orosz írónő, a díszvendég ország Románia lesz.

A Magyar Könyvterjesztők és Könyvkiadók Egyesülése (MKKE) fesztiválirodájának tájékoztatása szerint a rendezvény a tavaly tapasztalt nagy érdeklődésre tekintettel csütörtökön, pénteken és szombaton 18 helyett 19 óráig, vasárnap pedig 20 óráig tart nyitva, és a Millenáris Park szinte minden épületét “elfoglalja”.

A parkban álló pavilonokkal együtt összesen 1500 négyzetméteren helyezkednek majd el a kiállítói standok, amelyeken a közönség mintegy ötvenezer cím közül válogathat. A Jövő Háza csarnokában és galériáján 100 négyzetméteres standot állít az idei díszvendég ország, Románia, de további húsz nemzet is jelen lesz kiállítóként, többek között Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína is.

Ljudmila Ulickaja

Ljudmila Ulickaja

A könyvfesztivál programja még formálódik, a kilenc különböző léptékű és befogadóképességű előadóteremben, illetve színpadokon négy nap alatt csaknem 300 kulturális és szakmai rendezvényt látogathat a közönség.

A könyvfesztivál előtti hetekben vehetik kézbe először az olvasók Ljudmila Ulickaja Daniel Stein, tolmács című könyvének magyar kiadását, Morcsányi Géza fordításában. Az orosz írónő a könyvfesztivál alatt legalább három alkalommal dedikálja műveit, de a kiadó április 23-án pódiumbeszélgetést is szervez az írónővel, aki ezt követően veszi át a Budapest Nagydíjat. Ljudmila Ulickaja az Eötvös Loránd Tudományegyetemen előadást is tart előadást, és részt vesz egy, a Pécsi Tudományegyetem és a Ráday Könyvesház által, a Nyelvhatáron elnevezésű konferencia keretében szervezett kerekasztal-beszélgetésen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik