Élet-Stílus

Csak az angolok nem spóroltak – átigazolási körkép

Mozgalmasan alakult az átigazolási időszak Európában: Kakáról, David Beckhamről vagy Andrej Arsavinról naponta lehetett olvasni akár egymásnak gyökeresen ellentmondó híreket. Az FN összeszedte, hogy a négy topligában ki hogyan erősített.

Anglia

A Premier League-ben a Manchester City és a Tottenham költött a legtöbbet az átigazolási időszakban. Előbbi Wayne Bridge-ért, Craig Bellamyért, Nigel de Jongért és Shay Givenért összesen 57 millió eurót áldozott, és amennyiben Kaká is igent rebeg a csábítására, akár 160 millió körüli kiadással is zárhatott volna. A Tottenham 51,3 milliót költött új játékosokra (Pascal Chimbonda, Jermain Defoe, Wilson Palacios, Robbie Keane, Carlo Cudicini – utóbbi ingyen érkezett), és mivel néhány korábbi alkalmazottját eladta, kereken 50 milliós mínuszt könyvelhet el.

Jermain Defoe visszatért a Tottenhamhez (BBC)

Jermain Defoe visszatért a Tottenhamhez (BBC)

A költekezők rangsorában az Arsenal a harmadik, amely egy játékosért, a Zenittől érkezett Andrej Arsavinért nem kevesebb mint 16,5 milliót szurkolt le. A fiatalokkal erősítő Manchester United csak a szerb szupertehetségért, Zoran Tosicsért
adott ki pénzt – mintegy 7 millió eurót. A Chelsea pedig kölcsönjátékossal erősített (az Intertől Ricardo Quaresma érkezett), így Bridge eladásával 13 milliós bevételre tett szert. Az átigazolásról lemondó Liverpool szintén „gazdagodott” a télen, 16,7 milliót kapott a Tottenhamhoz visszatérő Keane-ért.

A gazdálkodj okosan versenyt ezzel együtt a Portsmouth nyerte. Eladta Defoe-t a Spursnek, Lassana Diarrát pedig a Real Madridnak, és az értük kapott pénzből úgy is maradt 36,4 millió eurója, hogy közben igazolt is. Az angol élvonalba magyar játékos is érkezett a télen, az újpesti Kurucz Pétert a West Ham szerezte meg, ám arról nincsen adat, hogy mennyiért. Arról már igen, hogy a Premier League húsz klubja összesen 189,4 milliót adott ki újakra, miközben 140,2 könyvelt el bevételként, azaz mínusz 49,15 millióval zárta a januári átigazolási időszakot. A szezon második felében kiderül, hogy megérte-e a befektetés.

Olaszország

Nyilván a gazdasági válság hatásaként (is) Olaszországban csak módjával költekeztek az élvonalbeli csapatok. A nyilvánosságra került adatok szerint összesen csak 30,55 millió eurót „perkáltak ki” erősítésekre. A legtöbb pénztől az AC Milan szabadult meg: David Beckham kölcsönvételéért ugyan hivatalosan nem fizetett a Los Angeles Galaxynak, viszont Thiago Silva játékjoga miatt már a zsebébe nyúlt – 10 millió eurót adott a Fluminensének.

A Sampdoria adott és vett is, ugyanakkor egyedül Giampaolo Pazzini nyolcmillió eurós vételárát kötötte a nagyközönség orrára, így ennyivel áll a második helyen a költekezők rangsorában. A harmadik az újonc Bologna 7 millióval (ennyibe került a Fiorentinától szerződtetett Pablo Daniel Osvaldo).

A Juventusnál, a Laziónál, és a Románál nem volt jelentős át- és eligazolás. Előbbi kettő fogához verte a garast, senkit sem vett, csupán kölcsönadott néhány labdarúgót, de a „farkasok” is csak 150 ezer euróval lettek szegényebbek – az érkezettek közül csak Souleymane Diamoutenért fizettek a Leccének.

Ricardo Quaresma tavasszal a Chelsea-ben futballozik (goal.com)

Ricardo Quaresma tavasszal a Chelsea-ben futballozik (goal.com)

A bajnok és éllovas Inter két nevesebb labdarúgót is kölcsönadott, Olivier Dacourt Fulhamhez, Quaresma pedig a Chelsea-hez távozott, miközben kölcsönből visszatért Ibrahim Maaroufi, aki korábban a holland Twentét szolgálta.

Az átigazolási időszakot egyedül a Fiorentina zárta haszonnal a Serie A-ban: Emiliano Bonazzoliért nem fizetett a Sampnak, míg Pazzini és Osvaldo eladásával 15 millió euróra tett szert.

Spanyolország

Spanyolországban hagyományosan nem túl aktívak a csapatok a januári átigazolási időszakban, idén azonban közel 54 millió eurót költöttek. A piacon ennek ellenére nem sok minden történt, a viszonylag magas összeg három tranzakcióból jött össze.

A listavezető Barcelona változatlan kerettel vágott neki a bajnokság második felének, akárcsak a Bajnokok Ligája helyekre pályázó Atlético Madrid és Sevilla. A tavalyi pontvadászat ezüstérmese, a Villareal kölcsönbe adta Jozy Altidoret a másodosztályú Xereznek.

Az élcsapatok közül egyedüliként a Real Madrid tartott nagybevásárlást. A spanyol bajnoki címvédő 40 millió euróért erősített a 2009-es évre, ám nem elég körültekintően. Klaas-Jan Huntelaar és Lassana Diarra közül csak az egyik játszhat a Bajnokok Ligájában, már pedig a két új szerzemény ezért érkezett Madridba.

Diarrát az időközben távozó Calderon édesgette Madridba (MTI/EPA)

Diarrát az időközben távozó Calderon édesgette Madridba (MTI/EPA)

Az UEFA szabályzata szerint egy csapat csak egy olyan játékossal egészítheti ki a BL-keretét, aki az adott idényben már egy másik klubbal szerepelt az európai kupasorozatban. Huntelaar és Diarra is pályára lépett már az UEFA-kupában, így közülük a tréner a francia középpályást nevezte a BL-be, a holland támadó helyett pedig Szalai Ádámot.

A fővárosiak mellett a Real Betis sem spórolt. A sevillai csapat 9 millió euróért vásárolta vissza a másodosztályú Zaragozától a brazil Ricardo Oliveirát.

Németország

Az őszi bajnok Hoffeheim lépéskényszerben volt, mivel a téli szünetben a csapat gólzsákja, Vedad Ibisevic súlyos sérülést szenvedett. Helyére Boubacar Sanogo érkezett a Werdertől. Az újonc kapusposzton is erősített, a Valenciában többnyire mellőzött Timo Hildebrandot igazolták le. A Hoffenheim magyarját, Löw Zsoltot viszont elküldték a másodosztályú Mainzhoz.

Ha már magyarok… AZ UEFA-kupában is érdekelt német Werder Bremennél folytatja pályafutását Futács Márkó, aki legutóbb AS Nancy korosztályos együttesét erősítette. A Leverkusen pedig az angol másodosztályban kispadozó Király Gábort vette kölcsön fél évre.

A Bundesliga krőzusa , a Bayern München ezúttal visszafogta magát, csak az amerikai támadó, Landon Donovan érkezett. Willy Sagnol sérülései miatt befejezte, a fiatal Toni Kroost pedig a Leverkusennek adták kölcsön.

Sagnol Achilles-ín sérülése nem akart rendbejönni (MTI/EPA)

Sagnol Achilles-ín sérülése nem akart rendbejönni (MTI/EPA)

A Schalke és a Hamburg nem erősödött, de egy-egy kulcsemberétől mind a két csapat megvált: a gelsenkircheniek 4,5 millió eurót kaptak Fabian Ernstért (Fenerbahce), a holland válogatott Nigel de Jongot pedig 19 millióért vitték el (Manchester City).

A német élvonal csapatai a rendelkezésre álló információk szerint összességében 10 millió eurós pluszban zárták az átigazolási időszakot: 23 millió eurót költöttek és 33 milliót szedtek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik