Élet-Stílus

Labdarúgás: újabb csatát nyertek a németek

Bő két éve Németországban még az volt a gond, hogy a Nationalelf nem parádézik a magasan jegyzett csapatok ellen. Idei teljesítménye alapján viszont a jövő évi Európa-bajnokság egyik esélyese.

2004 áprilisában a német csapat 5-1-s vereséget szenvedett a bukaresti Giulesti-stadionban a román válogatottól, s akkor egyre erősödtek azok a hangok, amelyek a 2002-es vb-ezüst dacára a meggyőző teljesítményt követelték. A németek ugyanis 2000. október 10., azaz akkor négy esztendeje nyertek magasan kvalifikált ellenféllel szemben, Hamann góljával Angliát múlták felül a Wembleyben.

A 2005-ös Konföderációs-kupán Mexikót a 3. helyért 4-3-ra legyűrő német legénység aztán kilépett saját árnyékából, és a világbajnokságon, majd azt követően elkezdte gyűjteni a skalpokat. Svédországot (kétszer is), Argentínát (igaz, büntetőkkel), Portugáliát, Írországot, Csehországot, majd Angliát (az új Wembleyben) legyőzve nézhetett ismét farkasszemet a románokkal.

Kölnben a kelet-európaiak közel legjobb felállásukkal rukkoltak elő, a házigazdák részéről Joachim Löw ismét szabadon kísérletezgetett, a padra ültette – és ott is felejtette – a Klose-Kuranyi csatárduót, illetve a védő Mertesackert. Eleinte úgy tűnt, az ad hoc verbuvált védelem megbosszulja magát, hisz Mutu tanári passzát Goian már a 3. percben Hildebrand hálójába küldte, s az első negyedóra a vendégek fölényében telt.

Ám a félidő hajrájára a házigazdák magukhoz ragadták a kezdeményezést, Schweinsteiger egyre több labdát osztott, s az egyik nyomán egyenlített a fehér mezben játszó vendéglátó: Jansen baloldali ívelése után előbbi müncheni csapattársa Bernd Schneider elé emelt, aki hat méterről a Lobontot helyettesítő Coma hálójába fejelt.

A térfélcsere után a németek védekezése tovább javult, míg a gólszerzőt váltó Odonkor révén immár a támadók is feliratkoztak a góllövők közé. A Real Betis légiósa előbb lefülelte Goian lezser passzát, majd 15 méterről a jobb sarokba bombázott. A hajrában a különbség kétgólosra nőtt: Hilbert három rárontó játékos gyűrűjében ügyesen vette észre Podolskit, s a támadó 18 méterről esélyt sem hagyott Comannak.

Németország visszavágott a három évvel korábbi vereségért, míg a románok azon méláznak, hogy amennyiben a hollandok ellen is úgy játszanak mint Kölnben, aligha harcolják ki a csoportelsőséget. Mutu szerint legalábbis nem:
„A második félidőben momentumunk sem volt. Magunkra engedtük a németeket, miközben egy árva helyzetet sem alakítottunk ki a kapujuk előtt. Hollandia ellen többre lesz szükség” – nyilatkozta a Fiorentina támadója a Pro Sport nevű újságnak.

Barátságos mérkőzés

Németország-Románia 3-1 (1-1)
Köln, RheinEnergie-stadion, 44 500 néző. Vezette: Rizzoli (olasz)
Gól: B. Schneider (42.), Odonkor (65.), Podolski (82.), illetve Goian (3.)
Németország: Hildebrand – Hilbert, M. Friedrich, Metzelder (A. Friedrich, 46.), Jansen (Castro, 46.) – Hitzlsperger (Rolfes, 46.) – B. Schneider (Odonkor, 60.), Trochowski – Schweinsteiger – Helmes, Podolski. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Románia: Coman – Marin, Tamas, Goian (M. Constantin, 71.), Rat (St. Radu, 75.) – Chivu (O. Petre, 23.) – Codrea (Munteanu, 63.) – Nicolita, Dica, Mutu – Marica (Bucur, 73.). Szövetségi kapitány: Victor Piturca

Barátságos mérkőzések:

Azerbajdzsán-Grúzia 1-1 (1-0)
Gól:
Szubaszics (45.), illetve Tatanasvili (48.)

Montenegró-Svédország 1-2 (1-0)
Gól:
Vucsinics (16.), illetve Rosenberg (71.), Prica (74.)

Málta-Örményország 0-1 (0-1)
Gól:
Voskanjan (26.)

Kanada-Costa Rica 1-1 (0-0)
Gól:
Rosario (53.), illetve Nunez (47.)
Kiállítva: Azofeifa (Costa Rica, 49.)

Venezuela-Panama 1-1 (0-0)
Gól:
Maldonado (90. – 11-esből), illetve Escober (67.)

Brazília-Mexikó 3-1 (1-1)
Gól:
Kleber (44.), Kaká (79.), Afonso (85.), illetve Cacho (43.)
Kiállítva: Blumer (Brazília, 81.)

Kolumbia-Paraguay 1-0 (1-0)
Gól:
Wason (38.)

Peru-Bolívia 2-0 (2-0)
Gól:
Vargas (15.), Guerrero (36.)

Honduras-Ecuador 2-1
Gól:
Deleon (76.), Suazo (81.), illetve Guagua (87.)

Dél-Afrika-Uruguay 0-0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik