Élet-Stílus

Román őrült etno-jazz a Millenárison

Május utolsó napján a román Harry Tavitian és az Orient Express zakatol a Millenárisban. Free-jazz, etno-jazz balkáni őrület és fieszta.

Harry Tavitian a kiváló és legendás romániai zongorista és zenekar vezető 30 éve használja a népi elemeket a zenéjében. Az elmúlt 15 évben pedig nemzetközi együttesekben játszik free-ethno zenészekkel Kelet-Európa-szerte. Az 1999-ben alakult Orient Express is ebből a tapasztalatból született.


Román őrült etno-jazz a Millenárison 1

A formáció a romániai new jazz kiválóságait sorakoztatja fel, akik mind elkötelezettek a népzene iránt. Az Orient Express – amely ma az egyik legnagyszerűbb balkáni etno-jazz formáció – megalakításának alapötlete az volt, hogy hidat képezzen a nyugati gondolkodásmód és a kelet sajátos világa között, közelítse egymáshoz, illetve összekapcsolja egymással a két látszólag távoli világot, úgy, ahogy a híres expreszvonat tette azt évekkel ezelőtt, ahogy átsuhant Európa legfontosabb kulturális csomópontjain Párizstól Konstantinápolyig.

Az Orient Express etno-jazzt játszik, transzkulturális, posztmodern zenét. A Balkán teljes zenei hagyományát bemutatja. E mellett igazi örömzene! A túláradó energia az éles improvizációk jellemzik, mesés keveréke a free-jazznek és az etnonak. Tagadhatatlan teljességével, a hagyományos és a modern elemek lobbanékony ötvözetével Tavitian művészete több, mint zene, koncertjei a ritmus fiesztái a zenészek a show végére általában az ünneplő közönség sorai között találják magukat.

A formáció állandó vendége a nagyobb fesztiváloknak Európában és a tengerentúlon egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik